La Cambra de Comerç de Barcelona ha aconseguit agrupar més de 10.000 participants entre les 13 conferències sectorials que ha eft en el marc del programa 'Reactivem-nos' de la Llotja Virtual. Unes jornades que han comptat amb experts de cada sector (indústria, comerç, restauració, turisme, etcètera) i moltes preguntes de l'empresariat, preocupat per com afrontar la crisi del coronavirus. Com a conclusió general, el president de la Cambra, Joan Canadell, ha volgut traslladar un missatge positiu i optimista al teixit empresarial, assegurant que aquesta crisi "també és una oportunitat" i que d'aquí "en sortiran idees i talent". 

La sessió de cloenda, que ha anat a càrrec de Canadell i també la consellera d'Empresa, Àngels Chacón i el vicepresident i conseller d'economia, Pere Aragonès, ha seguit el to optimista del president cameral. Canadell ha fet un resum de les conferències que s'han fet aquests dies i ha acabat dient que "d’aquesta crisi es trauran les idees, que deia en Sala i Martín, i explotarà el talent de la nostra societat. El peix gran es menja el petit però no el més ràpid, i això vol dir que tenim una oportunitat".

Alhora, Canadell ha volgut recordar com ja ha dit altres vegades que "els 16.000 milions que l'Estat repartirà a les comunitats és clarament insuficient i necessitaríem prop d'un 5% del PIB, és a dir, uns 60.000 milions". En aquest sentit, Aragonès li ha donat la raó i ha asseverat que "els diners que ens doni l'Estat per aquest fons Covid serviran per parar el cop però no a mitjà termini". 

Per la seva banda, Chacón ha lloat el teixit empresarial català asseverant que "tenim un teixit empresarial compromès i actiu amb el nostre país 100%" i ha recordat, una vegada més, que la composició del teixit català és pràcticament tot de pimes i autònoms, que són els que més estan notant la crisi de la pandèmia. 

D'on venim i cap a on anem

Els tres ponents han volgut fer la reflexió "hem de saber cap a on volem anar" i han asseverat que aquesta crisi, en part, "és una oportunitat que ho ha sacsejat tot per poder tornar a enfocar les coses". 

El vicepresident de la Generalitat ha asseverat que "ens equivocaríem si ens centrem massa en la urgència del moment sense pensar què necessita l’economia catalana en el futur", i en aquest sentit "toca prendre decisions urgents i pensar quin es el model de país i de transformació social que tenim per la propera dècada". 

Amb tot, la realitat és que l'economia catalana sortirà molt tocada d'aquesta crisi, "si ho mirem en termes de PIB tindrem el xoc més important des de la guerra civil", ha explicat Aragonès, "i la recuperació en termes de treball serà molt més lenta". 

De totes maneres, ha asseverat que "les administracions públiques hem de ser capaces de revertir cap a positiu les mancances de fons, i per aconseguir un estat del benestar fort necessitem una economia dinàmica i puntera".