El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, i el conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, han defensat aquest divendres la necessitat d'impulsar ajudes directes al sector empresarial per reposar-se de la crisi del coronavirus després d'una primera fase en què les autoritats han prioritzat la liquiditat. Així ho han dit en el webinar 'La banca després del Covid-19', organitzat pel Círculo Ecuestre.

"L'economia ha naufragat. Hem tingut un xoc amb un iceberg immens i el primer que han fet les autoritats europees i espanyoles és llançar un salvavides en forma de liquiditat", ha indicat Gortázar, que ha valorat positivament aquesta mesura. "Tanmateix, no podem pensar que llançar un salvavides a l'economia és suficient. Ara cal portar-la a port", ha continuat Gortázar amb el símil marítim.

Per això, ha defensat que "en comptes de llançar diners indiscriminadament perquè tothom se salvi", seria bo protegir els més febles prenent mesures proactives des del punt de vista empresarial, ja que ha considerat que ja no és suficient donar liquiditat, sinó que cal donar suport a inversions, incentivar el consum i oferir ajuts fiscals.

En la mateixa línia s'ha expressat Guardiola, que ha afirmat que "la reacció ha estat molt bona, però ara fan falta mesures més actives", i ha posat com a exemple altres països com Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units, que han impulsat ajuts directes molt elevats en relació amb el seu PIB. "Es necessita un programa més clar d'ajudes directes. Tot el fet a Europa seria positiu perquè no hi hagi una sortida gaire diferencial d'aquesta crisi per territoris", s'ha endinsat.

Guardiola ha afirmat que és molt important atendre segments com el del petit comerç i l'hostaleria, i ha defensat un pla sectorial específic per al turisme. "La solució no pot ser més deute. La meva preocupació més gran no és quantes empreses demanaran un ICO, sinó les que pensen en no obrir i aquí fa falta un esforç més d'ajuda directa", ha asseverat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat