La gran banca espanyola ha concedit crèdits al marge de les línies avalades per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) a empreses i autònoms per un import d'almenys 26.000 milions d'euros. Són dades que es desprenen de la presentació de resultats del primer trimestre d'algunes entitats i de consultes realitzades per l'ACN als diferents bancs.

Segons les xifres recopilades, CaixaBank lidera la concessió de crèdits fora de les línies ICO a l'Estat, amb operacions que sumen un total de 14.000 milions d'euros, aproximadament. Malgrat tot, altres entitats com el Santander o el BBVA també han llençat grans línies de finançament -de fins a 20.000 milions i 25.000 milions cada una d'elles- amb l'objectiu de mitigar l'impacte econòmic provocat per la crisi del coronavirus.

Segons les últimes dades disponibles, l'import dels crèdits sense l'aval de l'ICO concedits per CaixaBank és superior a l'import dels crèdits que sí compten amb l'aval. Fins al 23 d'abril, el tercer banc d'Espanya per volum d'ingressos havia rebut vora 129.000 sol·licituds de crèdits ICO per 11.100 milions d'euros, un import considerablement inferior respecte a les línies sense aval (14.000 milions d'euros). De fet, CaixaBank ja va anunciar a mitjans de març el llançament d'una línia de crèdit de 25.000 milions d'euros destinada a més de 440.000 autònoms, 115.000 microempreses i 52.000 primes.

Al Banc Santander, la situació és molt similar. Fins al 22 d'abril, el banc va concedir al voltant de 176.000 crèdits fora les línies ICO per valor de 12.000 milions d'euros. De fet, durant la presentació de resultats del primer trimestre, la presidenta del banc, Ana Botín, va remarcar que el Santander havia concedit més de 1.100 milions d'euros diaris a pimes i empreses durant les primeres setmanes d'abril. Dins les línies avalades pel govern espanyol, en canvi, el Santander ha concedit 9.600 milions en 60.000 operacions, segons les últimes dades del 22 d'abril.

La resta de les grans entitats de l'Estat no han especificat l'import dels crèdits que han concedit fora les línies ICO. No obstant això, els experts consultats per l'ACN asseguren que el valor dels crèdits concedits sense l'aval de l'Estat supera amb escreix l'import dels crèdits avalats per l'ICO. A més, els bancs han impulsat grans iniciatives per seguir finançant empreses i autònoms sense tenir en compte els trams que el govern central ha anat aprovant. El BBVA n'és un bon exemple. L'entitat va llençar una línia de finançament de 25.000 milions d'euros per a pimes i autònoms a mitjans de març. Alhora, va ser un dels primers bancs a repartir la seva part dins el primer tram de crèdits avalats per l'ICO –va esgotar-se en dos dies-. Finalment, entre gener i març, el grup va incrementar en 10.000 milions la concessió de finançament a empreses a tot el món (Espanya representa aproximadament un 20% dels seus ingressos).

El Sabadell, per la seva banda, ha gestionat almenys 61.036 operacions per un import de 5.384 milions d'euros, mentre que Bankia ha rebut sol·licituds per un valor de 7.320 milions. Tot i que Bankia no ha especificat el nombre de crèdits concedits fora les línies ICO, l'entitat va assenyalar durant l'última presentació de resultats que havia posat en marxa una línia de crèdits pont per totes aquelles empreses que encara no havien pogut aconseguir l'aval de l'ICO. Finalment, Bankinter ha gestionat crèdits per 3.284 milions i la seva cartera creditícia durant el primer trimestre s'ha incrementat en 700 milions.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat