Treballadors i empresaris de 64 marques comercials s'han concentrat aquesta tarda al centre comercial La Maquinista per demanar la reobertura immediata dels centres comercials. Ho han fet sota el lema "Obrir o morir" i, segons els organitzadors, la concentració ha reunit 200 persones.

Les botigues dels centres comercials es troben tancades a causa de les restriccions de la Covid. El pla de reobertura actual estableix que els centres comercials podran obrir el 8 de desembre amb un 30% d'aforament. Empresaris i treballadors han demanat al Govern que "repensi l'avançament de la data d'obertura" per tal que els consumidors tinguin més opcions de compra i s'evitin aglomeracions. 

La setmana passada es va dur a terme una concentració de comerciants per la mateixa causa a L'Illa Diagonal. Aquests van definir la situació com a "dramàtica" atès que segueixen tenint moltes despeses i cap ingrés, fet que posa en risc la seva subsistència.

Obrir per salvar els ingressos

Els comerciants demanen poder obrir immediatament per tal de poder salvar la continuïtat de les empreses amb els ingressos que habitualment generen les campanyes del Black Friday i de Nadal. Segons les fonts organitzadores, el 85% de les empreses són locals i petites o mitjanes (pimes).

Les diverses associacions comercials, tal com Comertia, Barcelona Oberta o Anceco, han argumentat que la reobertura immediata no suposaria un risc atès que "tant els comerços com els centres comercials respectarien el 20% d'aforament en zones comunes i el 30% a les botigues" i que s'han extremat "les precaucions per a garantir la màxima seguretat".

Actualment, a Catalunya hi ha 49 centres comercials, que generen 35.000 llocs de treball directes i 35.000 d'indirectes, segons els organitzadors.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat