La Comunitat Valenciana lidera la innovació als sectors de salut, energia, medi ambient i turisme en el conjunt d'Espanya, segons l'estudi 'La innovació en la Comunitat Valenciana' de l'Instituto de Coordenadas.

Segons aquest informe, pel que respecta al turisme, la Comunitat Valenciana triplica el creixement del nombre de turistes respecte a la resta d'Espanya. En l'acumulat gener-setembre de 2019 l'increment de la Comunitat va ser del 3,6% respecte al mateix període de l'any anterior, mentre que a Espanya va pujar un 1,3%. L'informe assenyala que aquesta dada és "més significativa" quan es té present que "Espanya porta sis anys sent el país líder encapçalant, el sector turístic més competitiu del món, per davant de França i Alemanya que ocupen el segon i tercer lloc".

En aquest auge de la Comunitat com una de les destinacions preferides pels visitants internacionals, "ha tingut molt a veure el seu lideratge en destinacions turístiques intel·ligents, amb un total de 48 entitats locals (municipis, mancomunitats i diputacions) vinculats a aquesta categoria". "I també ha estat pionera en aplicar el model de destinació| intel·ligent en una àrea d'interior", remarca l'estudi.

A més, aquesta xarxa de destinacions turístiques intel·ligents "ha estat la base perquè Segittur posi en marxa l'estratègia a nivell nacional, així com l'esdeveniment esportiu internacional de la Vuelta al món Ocean Race, la més prestigiosa regata que té Alacant com a base i Port de Sortida juntament amb un museu permanent."

Destinacions intel·ligents

Els municipis que ja estan implantant un pla director de destinació intel·ligent són Benidorm, Benicarló, Benicàssim, Finestrat, València, Villena i Vinaròs. Aquest pla està basat en cinc eixos estratègics Governança, Innovació, Tecnologia, Accessibilitat universal i Sostenibilitat.

Un altre dels sectors que, segons l'anàlisi de l'Institut de Coordenades, lidera la Comunitat Valenciana és el de la biotecnologia i la salut. El sector en la Comunitat és un pol empresarial d'innovació i desenvolupament que ja aglutina una facturació de 1.100 milions d'euros i dona ocupació|ús a 7.800 persones.

Les quatre empreses biotecnològiques valencianes de més facturació estan allotjades en el Parc Científic de la Universitat de València, i són, en l'actualitat, referents per les seves aportacions capdavanteres en salut. Entre elles, l'informe destaca a Imegen, spin-off d'aquesta universitat especialitzada en serveis i productes d'anàlisi genètica, i Biopolis del CSIC, empresa biotecnològica que ofereix serveis de contract research i producció per a les indústries agroalimentària, química i farmacèutica. Les innovacions d'ambdues empreses són considerades entre les 15 millors espanyoles a nivell mundial.

A més, entre les empreses instal·lades al Parc Científic de la Universitat d'Alacant els dos perfils amb més representació ara mateix són les TIC i les biotecnològiques que sumeixin gairebé el 65% del total.

Entre elles, Bioflytech (el productor espanyol més gran de proteïnes d'insectes que substituiran a les farines de peix als pinsos per a peixos), Glen Biotech (que desenvolupa solucions biotecnològiques per al tractament de problemes agrícoles i pasajísticos, com el morrutvermell que afecta als palmerars), Medalchemy (empresa dedicada a la investigació i desenvolupament de productes d'alt valor afegit, principalment productes farmacèutics així com noves molècules químiques d'interès terapèutic) o Q Pharma (farmacèutica que ha apostat per la innovació en el tractament de problemes urològics). Totes elles han aconseguit nombrosos reconeixements.

S'hi uneixen dues empreses referents internacionals en l'àmbit de la reproducció assistida: Grup IVI (València) i Institut Bernabeu Biotech (Alacant).

Innovació en l'empresa

Quant a innovació en l'empresa, les pimes de la Comunitat Valenciana se situen en tercer lloc, després de les de Catalunya i Madrid, respecte a innovació per sectors, energia i medi ambient, salut i turisme. Per això, l'estudi destaca que la Comunitat Valenciana "s'ha convertit en un referent a Espanya".

"Una prova d'això és que la Unió Europea ha escollit a la Comunitat Valenciana per liderar la innovació intersectorial en energia, alimentació i medi ambient a través de l'acceleradora Parsec, que selecciona les millors pimes i empreses emergents europees per impulsar-les, amb una inversió directa de 2,5 milions d'euros," remarca.

Parsec és un projecte que proporcionarà a les empreses emergents i pimes més innovadores de la Unió Europea els recursos necessaris per "desenvolupar i llançar el mercat productes i serveis basats en l'Observació de la Terra (EO), en connexió amb el programa Copernicus i col·laboració amb la Agència Espacial Europea i 6 clústers referents europeus." El projecte se centra a quatre sectors estratègics per a la UE: alimentació, energia, medi ambient i TIC.