La compravenda d'habitatge a Catalunya va caure un 18,5% el 2020, una davallada provocada sobretot per l'aturada de l'activitat immobiliària durant els primers mesos de l'estat d'alarma. En concret, i segons dades publicades pel col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API), a Catalunya es van registrar 65.904 compravendes el 2020, una xifra que es tradueix en la caiguda més accentuada dels últims quatre anys. No obstant això, el preu mitjà de l'habitatge a Catalunya va incrementar-se un 1,54% respecte a l'exercici anterior. En aquest sentit, el col·legi d'API creu que la recuperació del sector es consolidarà a partir del segon trimestre d'aquest 2021, quan està previst que el nombre d'operacions superi els nivells previs a la crisi de la Covid.

De fet, els agents de la propietat immobiliària han destacat que les dades registrades al quart trimestre conviden a l'optimisme. Durant la presentació de l'informe 'Compravendes immobiliàries en la nova normalitat', presentat aquest dijous de forma telemàtica, els representants del sector han assenyalat que, entre octubre i desembre, a Catalunya es van registrar 17.513 compravendes. Això es tradueix en un creixement del 15,3% respecte al trimestre anterior i representa una caiguda de tan sols el 4,5% en comparació al mateix període de l'exercici anterior, l'últim trimestre previ a la declaració de l'estat d'alarma.

"Creiem que el sector no ha sortit malparat del quart trimestre, més aviat el contrari; els resultats han estat sorprenentment positius", ha destacat el conseller delegat de Gamerin i encarregat de fer la presentació, Luis Fabra. Per altra banda, el directiu ha celebrat l'evolució dels preus, una dada que fa pensar en una recuperació ràpida del sector. Fabra ha indicat que la situació comença a ser preocupant quan els preus de l'habitatge cauen per sobre el 5%, moment en què els clients ajornen les seves compres a l'espera que el preu segueixi baixant.

Barcelona, la ciutat amb més afectacions

Barcelona va ser la capital de província on més es va reduir la compravenda d'habitatge. Durant l'any 2020, la ciutat va registrar una caiguda del 26,5% en el volum d'operacions, amb un total de 10.277 compravendes. La davallada a Tarragona també va ser accentuada, concretament del 24,6% interanual, amb 1.221 compres. A Girona, la xifra de compravendes va arribar a les 834, un 16,6% menys respecte a l'exercici anterior, mentre que a Lleida se'n van registrar 1.138, un 16,9% menys en termes interanuals.

Part de la reducció del nombre de compravendes es deu a una certa pèrdua del pes relatiu de les capitals respecte al conjunt de la província. Segons les dades presentades, en 38 de les 50 províncies espanyoles s'ha donat aquesta tendència, on els compradors han optat per adquirir habitatges en municipis situats a les àrees metropolitanes en comptes de la capital.

La crisi de la Covid també ha intensificat la preferència per habitatges de més superfície i que comptin amb espais oberts, com ara terrasses o jardins. La superfície mitjana de les compravendes d'habitatge lliure durant el 2020 va ser de 101,6 metres quadrats, mentre que pels habitatges de segona va ser de 93,5 metres quadrats, una xifra superior als registres de l'exercici anterior. Segons les últimes dades, les llars unifamiliars representen un 20,2% del total de les compravendes a Catalunya, un nou màxim històric.

Pel que fa al preu de l'habitatge a les capitals de província, aquest s'ha incrementat per sobre la mitjana del país. A Barcelona, el preu mitjà ha crescut un 1,1% situant-se en 4.176 euros per metre quadrat. A la ciutat de Girona l'increment ha estat del 9,8% interanual, arribant als 2.086 euros per metre quadrat –el màxim dels últims set anys-, mentre que a Tarragona els preus s'han situat en els 1.476 euros per metre quadrat, un 14,1% més respecte a l'exercici anterior. Finalment, els preus a Lleida han registrat el màxim dels últims set anys, amb un import mitjà de 1.252 euros per metre quadrat, un 15,8% més en comparació al 2019.