Colonial ha llançat una OPA per la totalitat d'accions de la socimi Axiare, que encara no controla, a fi de fusionar-se amb aquesta empresa i formar la primera companyia d'edificis d'oficines de lloguer amb actius per valor de gairebé 10.000 milions d'euros.

L'OPA es llança immediatament després de comprar un 13,3% addicional d'Axiare i elevar així al 28,79% la seva participació en la companyia en la qual ja era primer accionista des que fa un any, l'octubre de 2016, entrés a la seva capital i comprés un 15,49%.

D'aquesta forma, l'OPA es dirigeix al 71,21% d'Axiare que Colonial encara no controla, als titulars del qual ofereix 18,50 euros per acció.

Aquest preu dóna una prima del 13% sobre els 16,36 euros a què Axiare va tancar la sessió de Borsa de divendres passat i d'un 20,8% sobre la cotització mitjana dels tres últims mesos.

Amb l'operació, Colonial pretén convertir-se en la primera companyia propietària d'edificis d'oficines d'Espanya i una de les primeres d'Europa, ja que sumarà una cartera d'immobles valorada en uns 9.794 milions d'euros.

La immobiliària que presideix Juan José Brugera situaria el valor de la seva cartera en nivells similars als de Merlín Properties, l'altra socimi de l'Ibex 35, si bé aquesta firma, a més d'oficines, compta amb centres comercials i instal·lacions logístiques.

L'OPA de Colonial a Axiare donaria lloc a la primera fusió entre dos socimis i té lloc en ple auge de la inversió immobiliària no residencial, impulsada precisament per aquest tipus de societats d'inversió immobiliària cotitzades.

L'operació es planteja tot just un any després que Colonial entrés en el capital de la socimi, un desembarcament que el consell d'Axiare va considerar "hostil".

De fet, Colonial no té representació al màxim òrgan de gestió d'Axiare, socimi que considerava a la firma com un "competidor" i que ha vingut defensant la seva capacitat de generar valor per a l'accionista com a empresa "independent".

Colonial ha condicionat l'èxit de la seva OPA a aconseguir una adhesió del 50% més una acció, incloent la participació de gairebé el 29% que ja controla.

Augment del pes de Madrid

La fusió de les dues empreses sumarà així una cartera d'1,7 milions de metres quadrats d'oficines, capaç de generar una facturació total d'uns 350 milions d'euros, import que s'elevarà fins a uns 470 milions una vegada acabin els projectes actualment en desenvolupament.

En concret, Axiare aportaria 24 edificis, majoritàriament ubicats a Madrid, als 63 que actualment té la Colonial (23 a Madrid, 19 a Barcelona i 21 a París).

L'operació permetrà així a Colonial incrementar el pes del mercat de Madrid, que suposarà el 27% del total, davant Barcelona, que continuarà representant un 10% del negoci. França, on Colonial té la filial Société Foncière Lyonnaise, es manté no obstant això com a primera font d'ingressos de la firma, ja que suposa el 58% del total.

Les oficines copen el 74% de la cartera d'actius de la socimi que presideix Luis López de Herrera-Oria, que té un valor total d'uns 1.700 milions. La resta d'actius de la firma es reparteix entre centres logístics i comercials.

Colonial, participada pel grup mexicà Finaccess, el fons sobirà de Qatar i la família Puig, emmarca l'operació en la seva estratègia de creixement, que fins ara venia desenvolupant mitjançant compra d'immobles o lots d'immobles, o fins i tot la seva promoció.

La companyia que recentment va traslladar la seva seu a Madrid preveu costejar l'OPA mitjançant una combinació de capital disponible, emissions de bons i vendes d'actius no estratègics. La firma assegura comptar amb el compromís dels accionistes per aportar fins a 250 milions d'euros en el marc d'una pròxima ampliació.