Els indults com a punt de partida de la desescalada del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol. Aquest ha estat el posicionament de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant l'obertura de la reunió anual del Cercle d'Economia, que per primer cop se celebra a Barcelona. En aquest sentit, Colau també ha celebrat que es pugui reprendre el diàleg entre els dos governs després dels últims anys de confrontació.

 

Tot i aquesta referència política, Colau ha centrat el seu discurs en l'optimisme, optimisme per la fi de la pandèmia, pel futur de Barcelona i per la desescalada del conflicte polític. El punt on més s'ha esplaiat ha estat amb el futur de Barcelona com a ciutat assegurant que està preparada per fer el següent pas en canvi de model productiu. En aquest sentit ha recordat que la ciutat ha posat el ciutadà el centre que ha provocat, segons ha sentenciat ella mateixa, que això millora la qualitat de vida dels veïns i atreu a més empeses a la ciutat i això, al cap i a la fi el que genera és cohesió social.

Sobre aquest últim fet, Colau ha assegurat que la seva idea és incentivar que els empresaris de la ciutat apostin per generar riquesa de valor afegit i per la transició ecològica per què "l’economia més competitiva serà la que abans farà la transició ecològica", així mateix, ha assegurat que Barcelona ha fet els deures i que per tant, té la capacitat per arribar a aquest objectiu.

En aquest sentit, ha cridat a ajudar als sectors més afectats per la pandèmia des d'un punt de vista social i recordant que "Barcelona és la ciutat amb més inversió social de tota Espanya". En aquest punt, l'alcaldessa ha demanat no repetir  "les polítiques que es feien al segle XX" perquè cal una transformació a través de la sostenibilitat i la innovació i això no es farà repetint la fórmula.

La llum al final del túnel

Pel que fa a la Covid, l'alcaldessa ha celebrat que el país estigui començant a veure "la llum al final del túnel", en gran part gràcies al procés de vacunació, que segueix avançant a un molt bon ritme, que ha fet que les restriccions es puguin anar retirant i puguem recuperar certa normalitat després d'un any de pandèmia. Alhora, ha fet també una crida a la prudència, recordant que la pandèmia encara no s'ha acabat. 

Aquí l'alcaldessa també ha fet gala de les mesures que s'han pres a la ciutat durant aquest període, posant especial èmfasi en el ja famós urbanisme tàctic, que "ha permès ampliar terrasses i voreres" de Barcelona. Alhora, també ha recordat que en l'últim any gran part de les decisions de l'Ajuntament s'han pres amb un gran consens entre els grups municipals.

Mà estesa amb l'habitatge

Amb relació a l'habitatge, Colau ha estès la mà al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que li ha precedit, per a abordar junts aquesta problemàtica: "Celebro que hagi reconegut públicament que la Generalitat té deures pendents".

"Admetre-ho ja és un canvi important. Perquè la crispació política dels últims anys ha fet que hàgim estat molt sols en habitatge, per tant, celebro el canvi", i ha insistit que la capital catalana lidera la política d'habitatge en tot l'Estat, segons ella.

Finalment, l'alcaldessa ha tancat la seva intervenció agraint al Cercle d'Economia que segueixi sent un aliat de la ciutat de Barcelona, tal com ha sigut sempre. Alhora, ha celebrat que aquestes jornades es celebrin a Barcelona per primera vegada i ha demanat que es quedin a la ciutat per molt de temps si pot ser.