"No tenir pressupostos limita el sector públic català i volem fer una crida al món polític perquè millorin aquesta situació ja que estem perdent oportunitats", avisen els experts del Col·legi d'Economistes de Catalunya. Així ho han asseverat aquest matí en una roda de premsa de valoració de l'economia catalana, en què també s'han tractat altres temes macroeconòmics com el consum, l'atur, el turisme i l'activitat empresarial. 

En aquest sentit, l'economista Modest Guinjoan ha avisat que "cal arremangar-se i treballar per obtenir pressupostos perquè estem perdent oportunitats. Cal optimitzar la despesa pública en termes de sostenibilitat". Així mateix, l'economista Albert Carreras ha dit que "tots els pressupostos que es puguin aprovar seran benvinguts, no només pel 2019, sinó també pel 2020 i tots els que es puguin fer".

L'economista Jordi Goula ha posat sobre la taula que "el fet que no hi hagi pressupostos implica que hi ha unes necessitats al país que no es cobreixen, alhora que hi ha inversions que són necessàries i no es fan, i si a sobre s’hi afegeix que l’Estat només compleix amb un 60% de les inversions que promet, perdem pistonada", ha explicat.

Alhora, els economistes han lloat la gestió de la Generalitat, que ha aconseguit complir amb escreix la regla de despesa, però "estem donant satisfacció al Ministeri d'Hisenda espanyol i al d'Economia, mentre estem sobreactuant limitant la despesa i reduint el deute", ha criticat Guinjoan, que ha demanat que es pensi més en l'economia catalana que en el Ministeri d'Economia.

A més, també han reclamat a l'Estat "una mica més de diligència a l'hora de fer el compliment de les inversions públiques", ja que ha explicat que en 2018 el grau d'execució de les inversions estatals a Catalunya va ser inferior al 60%, el que ha qualificat de "poc seriós". En aquest sentit, doncs, "els pressupostos haurien d'estar per complir-se", ha insistit Guinjoan, que ha afirmat que en general la valoració sobre l'economia catalana en aquest últim trimestre és positiva, però encara té deures pendents.

Alentiment acord amb l'economia mundial

La taxa de creixement del PIB interanual del primer trimestre del 2019 és del 2,1%, i es detecta un cert “alentiment” del creixement econòmic català, que, segons ha explicat Goula, "va en consonància amb la resta d’economies occidentals", i que ha estat “més lleu de l’esperat” degut principalment al consum i a la inversió interna. Aquest alentiment de l’economia podria esdevenir, al llarg del segon semestre del 2019, més accentuat que l’actual.

Pel que fa a les dades d’atur que s'han publicat avui, Goula ha valorat que la reducció de l’atur a Catalunya es mou d'acord amb el creixement de l’economia, però ha alertat de l’existència d’un “atur estructural” del voltant del 7%. En aquest sentit, ha criticat que "hi ha un cert desori en tot això, i s’han acomodat amb l’atur estructural però no es paren a mirar perquè aquest és tan alt", i, a més, "no hi ha hagut cap govern ni espanyol ni català que s’hagi posat com a repte fer baixar aquestes xifres".

Pel que fa al turisme, Goula ha destacat el creixement del turisme estranger a Catalunya, que al llarg dels primers cinc mesos ha comptat amb un augment del 2,6% en el nombre de turistes, però amb un increment de la despesa realitzada del 5,6%.

L'activitat empresarial

Per la seva banda, Modest Guinjoan ha parlat de l’àmbit de l’empresa destacant una caiguda generalitzada de l’índex de confiança empresarial, del -2,1%. D’altra banda, però, Guinjoan ha destacat els “nivells positius” de creació de societats a Catalunya, que acumula un creixement del 5,4% al llarg dels primers cinc mesos del 2019.

"Si fem cas d’indicadors que assenyalen el futur, com indicadors d’inversió o formació bruta de capital, veiem que el ritme sí que és bo, i això és un apunt de futur", ha apuntat Guinjoan. De fet, la consolidació econòmica passa pels projectes d’inversió estrangera que actualment estan registrant “màxims històrics” a Catalunya. Pel que fa a les exportacions, Guinjoan ha valorat positivament el creixement acumulat del 0,9% en els primers quatre mesos de l’exercici ja que, juntament amb els increments sostinguts en els darrers anys “marquen una tendència positiva per a l’economia”.