Un 47,2% dels economistes opina que l’economia catalana seguirà igual en el primer quadrimestre del 2018, mentre que un 31,9% apunta que millorarà. Aquests són els resultats de l’Enquesta de Situació Econòmica corresponent a l’hivern de 2018, elaborada pel Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) entre 982 economistes, el 12,7% del conjunt del col·lectiu, entre el 17 de gener i el 22 de febrer de 2018.

Per tant, tot i que les perspectives dels col·legiats mostren el manteniment de la situació actual durant els primers mesos d’enguany, es mostra un lleuger creixement en l’optimisme i una contracció en les expectatives negatives en comparació amb la situació present. Els que esperen una millora són 1,7 vegades superior al dels que anticipen un empitjorament, invertint l’actual opinió sobre la situació econòmica (la proporció de pessimistes és 1,2 vegades més elevada que la d’optimistes).  

Confiança 

L'Índex de Confiança dels Economistes s'ha contret a Catalunya i ha millorat a Espanya. Aquest índex sintetitza el sentiment dels col·legiats davant la situació econòmica general a partir de factors com ara l'evolució del PIB, el clima polític, la inflació, l'atur o els mercats financers. L'economia catalana es valora amb un 5,46 i l'estatal amb un 5,34, davant del 5,61 i el 5,22 de la consulta del novembre del 2017.

Crisi política i dèficit fiscal

Pel que fa als problemes de l'economia catalana, l'enquesta determina que la situació política i el dèficit fiscal de Catalunya amb l'Estat segueixen sent els problemes més importants. Un 67,6% dels enquestats situen el primer tema com a problema més important, mentre que un 55,4% opten pel segon. Els segueixen en importància la manca de reformes estructurals (38%), les deficiències d'infraestructures i comunicacions (37,7%) i l'atur (34,1%).

Un altre dels aspectes que ha tingut en compte l'enquesta té a veure amb el salari mínim. Tres de cada cinc col·legiats, el 63%, opina que l'augment d'aquest sou s'ha de vincular a la marxa de l'economia i de l'ocupació, davant d'un 29,1% que hi està en contra.

Finalment, sobre el risc d'una nova bombolla immobiliària, el 52% dels col·legiats creu que n'hi ha en el procés de recuperació en el que està immers el sector de la construcció, mentre que un 45,1% opina que no n'hi ha.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat