El grup sanitari Hospitales de Madrid (HM) negocia la compra de la Clínica Sagrada Família de Barcelona amb un propietari molt particular: 160 metges de la mateixa clínica i les seves famílies. HM ofereix 52 milions d'euros pel 51% de la propietat i altres 49 milions per sufragar la construcció d'un nou edifici adjacent per ampliar els serveis de l'hospital. HM és el segon grup sanitari d'Espanya i està controlat per la família Abarca-Cidón.

La compravenda, però, no està ni de bon tros segellada. Encara que les converses estan molt avançades i tot sembla que va per bon camí, la negociació és complexa, tal com han explicat fonts coneixedores a El Nacional. Naturalment, l'acord, si finalment arriba, hauria de ser aprovat per la junta d'accionistes. En aquest pas, un formalisme ordinari en altres compravendes, és precisament on rau la complexitat de la negociació. Al mateix temps que propietaris, els metges de la Sagrada Família en són també els seus treballadors.

Una joia de negoci

La Clínica Sagrada Família és una joia de negoci, però ja fa temps que tempteja una ampliació. De moment, és una de les clíniques independents més importants d'Espanya que, a més d'estar gestionada pel seu equip mèdic, dóna feina a 250 treballadors i fa unes 11.000 intervencions a l'any. Ha consolidat uns ingressos anuals de 30 milions d'euros el 2015, facturació que ha mantingut constant durant els últims anys. Per uns és un èxit mantenir aquests ingressos malgrat la guerra de preus a la sanitat privada i les permanents escomeses de les companyies d'assegurances mèdiques. Per d'altres és senyal d'estancament. En un o altre cas, fer un pas endavant passa per acceptar l'oferta de compra.

Els propietaris de la clínica ho tenen parcialment clar. Volen ampliar el centre amb un pressupost estimat de 37 milions, uns diners que no disposen perquè sempre es financen amb fons propis i sense recórrer al crèdit. Alhora, no volen renunciar a un model de gestió que oficialment no està en venda. La seva és una difícil decisió amb opcions potser compatibles (o no).

A més, a l'hora d'aprovar o rebutjar la potencial compravenda, aquests particulars propietaris no perden mai de vista l'efecte directe que un canvi de propietat pot generar en els seus respectius càrrecs, treballs i en l'estructura interna de la clínica, de la qual ells no en serien, com fins ara, els amos.

Els precedents

La Clínica Sagrada Família ja va declinar una oferta formalment similar (compra del centre, més inversió per ampliar-lo) d'Abac Capital fa poc menys d'un any i, molt abans, una altra d'United Surgical Partners (USP) l'any 2000. Els motius d'ambdós rebuigs no són tan diferents. El fons de capital risc Abac Capital, fundat per exdirectius d'Apax Partners, va fer una oferta pel 100% de la clínica el març de 2015. La seva proposta no va prosperar per manca d'entesa en el preu de venda. Sagrada Família no es va sumar, doncs, a la llista d'adquisicions del sector, encapçalades per la Clínica Eugin, adquirida per NMC Health, o la Clínica Tres Torres participada en un 51% per Gabriel Masfurroll, expresident de l'antiga USP. Força més lluny, 16 anys enrere, el 80% de l'accionariat de Sagrada Família va rebutjar la compra hostil de la nord-americana USP, amb filial a l'Institut Dexeus. A l'últim moment, diversos accionistes van canviar d'opinió i van decidir no vendre. USP no va poder assolir el 66% necessari per modificar els estatuts de la societat i aconseguir-ne el control. El president de Sagrada Família en aquell moment, José Llabería, va assegurar que la seva intenció era "continuar fidels al projecte mèdic-assistencial emprès el 1991".

El pretendent

El grup HM té set hospitals a Madrid, dos a la Corunya, un a Toledo i una maternitat. En total, el grup ha consolidat una facturació de 300 milions el 2015, que podria incrementar si prospera la seva entrada a Catalunya. En aquesta operació, HM vol adquirir el 51% de Consultoris CF, que gestiona l'edifici de consultoris de Sagrada Família, i l'aparcament. El 49% restant quedaria en mans de l'actual accionariat de la clínica. Tanmateix, l'acord de compravenda deixa les portes obertes a una possible compra de la resta de capital, encara que de moment no hi ha res confirmat. En cas de produir-se l'acord, HM adquiriria també l'opció de compra de la clínica sobre el convent adjacent de les Hijas de San José, valorat en 8 milions d'euros. Això permetria dur a terme l'ampliació del centre mèdic, que tindria nou plantes i sumaria 10.000 metres quadrats per a nou sales d'operacions, consultoris, una àrea d'hospitalització i un centre de reproducció assistida.