S'apropen les eleccions generals que tindran lloc el pròxim 26J i a l'espera que comenci la campanya, la CEOE ja ha enviat les seves propostes econòmiques als principals partits polítics. Més concretament, ha demanat al futur nou Govern que "eviti introduir" nous impostos així com recuperar els ja desapareguts "que no tenen eficiència ni interès general" i que estan regits pel seu "impacte mediàtic". El seu rebuig explícit és cap a un impost per finançar les pensions que compta amb el beneplàcit tant del PSOE com de Podemos. 

L'organització econòmica presidida per Joan Rosell advoca per suprimir la majoria del quasi centenar d'impostos autonòmics ja que provoquen "distorsions" al mercat interior i la competitivitat. A més, ha demanat al nou govern que garanteixi l'estabilitat política, intensifiqui la consolidació fiscal i prolongui el procés de reformes estructurals mitjançant propostes "coherents".

En definitiva, "simplificar i gestionar de manera més eficient per millorar la competitivitat a Espanya" sense posar en perill la sostenibilitat pressupostària i tenint en compte que el dèficit públic el 2015 "pot tenir conseqüències sobre la credibilitat de l'economia espanyola i capacitat per afrontar períodes d'incertesa als mercats internacionals".

Contractes "flexibles" per a joves

Amb la reforma laboral sobre la taula de debat electoral, la CEOE ha proposat "racionalitzar" el nombre de contractes així com el règim de bonificacions. I aquesta racionalització passa per trobar un equilibri entre la promoció de contractació indefinida sense penalització i la no-penalització de la contractació a temps parcial "justificada". A més ha reiterat la necessitat d'intensificar la contractación de joves "amb fórmules més flexibles". Sense precisar quins són els límits de la justificació i la flexibilitat.

Aquesta proposta té lloc dues setmanes després que Rosell afirmés que l'ocupació "fixa i segura" és un concepte del segle XIX i que en el futur s'haurà de guanyar la feina "tots els dies". I en aquest sentit, va animar a les noves generacions a innovar i emprendre des de petits. Unes declaracions que van generar gran polèmica a les xarxes, coincidint amb una taxa d'atur juvenil propera al 45%. 

D'altra banda, la CEOE també ha demanat millores en polítiques d'ocupació i mecanismes d'intermediació laboral amb un impuls de col·laboració públic-privat conforme a les necessitats del mercat. Després de remarcar el costat positiu del pacte de convenis amb els sindicats, la CEOE s'ha mostrat partidària de modificar la negociació col·lectiva per guanyar en agilitat i eficàcia. 

Pactar per l'educació i la sanitat

L'educació i la sanitat són dos dels altres temes que es troben apunt de precampanya. I per això, la CEOE ha demanat un Pacte Social per l'educació amb l'objectiu de consolidar l'estabilitat de les polítiques pressupostàries així com un Pacte Nacional per la Sanitat per revisar el sistema de dependència. 

Més concretament i en matèria de seguretat social, la patronal considera que la sostenibilitat del sistema ha de ser en sí mateix un objectiu de cara als propers anys. També la cotització empresarial, fins a situar-se en valors similars al de la resta de països. Viabilitat i sostenibilitat en el temps són les seves màximes aspiracions.