La patronal CEOE, juntament amb Cepyme, ja ha mostrat el seu enuig per l'acord del govern espanyol amb Bildu per la derogació de la reforma laboral. L'empresariat ha emès aquest matí un comunicat molt contundent en què ho titlla de "menyspreu indignant que dinamita el diàleg social" i un gest "d'irresponsabilitat" per part de Pedro Sánchez. D'aquesta manera, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, dona per "dinamitat" el diàleg amb el govern espanyol i ja ha anul·lat la reunió prevista per a aquesta tarda amb el Ministeri de Seguretat Social, segons ha explicat RNE. 

"Hi pot haver gent que vulgui canviar el model econòmic d'aquest país, és legítim", explicava Garamendi a RNE. "Però aleshores que no compti amb nosaltres, no hi serem".

Així es trenquen els ponts amb el govern espanyol en un context en què són imprescindibles per seguir mantenint l'acord d'allargament dels ERTO per als sectors més afectats per la crisi del coronavirus; un acord que va tenir llum verda just fa deu dies. El malestar a la CEOE es basa, segons expliquen, en el fet que consideren que la derogació íntegra de la reforma laboral del 2012 "tindrà unes conseqüències negatives incalculables" en l'economia i en la confiança empresarial, cosa que "impactarà de forma profundament negativa en l'ocupació".

Per part dels sindicats, el malestar també és palpable, tot i que no tan radical. El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha demanat a la CEOE que miri de continuar en el camí del diàleg i ha qualificat de "música de la dolenta" l'acord amb Bildu, perquè inclou un assumpte que hauria passat per la taula de negociació que es va obrir a principis d'any per abordar la reforma laboral i que ara està "hivernada", amb tots els esforços centrats en les mesures per pal·liar el coronavirus.

"Seria bo fugir de voluntarismes i reprendre l'agenda per a la derogació de la reforma laboral que va ser interrompuda per la crisi sanitària, comptant amb el marc de diàleg social i sabent que es requereix una majoria parlamentària per fer-ho", ha dit el secretari general de CCOO, Unai Sordo, que ha recordat que cal crear tota una legislació que reculli els canvis del mercat laboral.

Moltes voltes i un sol article derogat

A finals de gener la ministra de Treball, Yolanda Díaz, va plantejar l'inici de la negociació per a la derogació de la reforma laboral del 2012 en dues fases: una primera per abordar les qüestions més urgents, com retornar la prioritat al conveni sectorial i recuperar la ultraactivitat, i una segona per als aspectes "més complexos", com la contractació o la causalitat de l'acomiadament.

En aquell moment ja es va qüestionar si la derogació seria completa, cosa que la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, van dir que no era tècnicament possible, mentre que Díaz va defensar que no es tractava tant de tornar al mercat laboral previ a la crisi, sinó de recuperar els drets laborals perduts.

De moment, s'ha derogat la part de l'article 52 de l'Estatut dels Treballadors que permetia l'acomiadament per acumular baixes mèdiques en un determinat període de temps, que es va fer a través d'un decret llei que no va ser negociat amb els agents socials i que es va convalidar al Congrés amb l'única oposició de Vox i Fòrum Astúries.