El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha advertit el govern espanyol, després de l'aprovació en Consell de Ministres del projecte pressupostari per a 2019, que "gastar més" del que es disposa "trenca la competitivitat del país". A més, ha criticat que l'augment de la despesa sigui "conseqüència d'apujar els impostos a les empreses".

El Govern ha aprovat aquest divendres la remissió a les Corts del projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2019, que preveu una recaptació rècord de 227.356 milions d'euros, un 9,5% més respecte al recaptat aquest any, a causa del creixement econòmic i a les mesures fiscals incloses en els comptes.

"Ens preocupa que gastem més del que tenim i que tot, a més, vingui com a conseqüència d'intentar apujar impostos a les empreses. Jo crec que és una cosa que trencaria la competitivitat d'un país i, en definitiva, podia venir malament a l'economia espanyola", ha afirmat sobre això Garamendi moments abans de participar aquest divendres en el Fòrum 'Nous lideratges' a Bilbao.

En declaracions als mitjans de comunicació, ha explicat que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, li ha trucat per mantenir una reunió la propera setmana per presentar-li els pressupostos.

Segons el president de la CEOE, no es tracta "només d'un problema espanyol, sinó global" perquè el mateix ministre alemany va anunciar "fa uns dies" que l'economia d'Alemanya, el país "més tractor" de l'economia d'Espanya "no anirà tan bé". A més, ha advertit que el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha anunciat que "aquesta política dels tipus d'interès canviarà" i ho farà "a l'alça".

"El que significa que, si gastarem 6.000, 7.000 o 8.000 milions més del que tenim, a nosaltres ens preocupa, perquè pot afectar de veritat al que és la marxa de l'economia espanyola," ha assenyalat.

El president de la patronal ha admès que l'economia espanyola "anirà bé" i creixerà "per sobre d'Europa" i, a més, es crearà ocupació. "Però no estem en el mateix moment que érem fa un parell d'anys", ha advertit, alhora que ha recordat que fa dos anys l'economia mundial va créixer un 4% i aquest any ho farà entre el 3 i 3 i el 3,5%.

A tot això s'hi afegeix el problema del petroli, "amb una volatilitat enorme en les últimes setmanes" així com "la guerra comercial" i els "aranzels" i altres "temes a sobre de la taula, d'un món global."

"Per tant, ens importa, veurem què és el que ens planteja el govern, però el que ens importa de veritat, insisteixo, és que no gastem més del que tenim. Quan a la casa d'un les coses aquest any no van tan bé, no és el moment de canviar ni els banys ni la cuina", ha assenyalat.

Garamendi ha cridat a "fer les coses ordenadament" i mantenir el "rigor pressupostari rígid i seriós". "Crec que és una forma potent perquè tot pugui funcionar bé", ha conclòs.

En un comunicat posterior, la CEOE ha assenyalat que els Pressupostos Generals de l'Estat per a aquest any aprovats aquest divendres "no són els que necessita l'economia espanyola en un moment de cicle econòmic en fase de desacceleració".

La patronal ha indicat que la millora del saldo pressupostari es basa en un augment "notable" dels ingressos tributaris, "sobretot els que recauen al sector empresarial".

Per a la patronal, les xifres de recaptació demostren que Espanya no té un dèficit de recaptació tributària. De fet, ha ressaltat que, a falta de xifres definitives, el 2018 la recaptació assolirà els 207.000 milions d'euros, un 1,5% inferior a la pressupostada, però, superior al màxim històric de recaptació de 2007, any en què va existir un superàvit pressupostari.

"És evident que si s'han recuperat els ingressos als nivells de precrisi i, encara així, ens trobem en dèficit, és perquè la despesa no s'ha contingut", ha apuntat la patronal.

A més, sota el seu punt de vista, l'estimació prevista d'ingressos tributaris per a 2019, que serà de 227.356 milions d'euros, és una xifra que "sens dubte sembla elevada ateses les perspectives de desacceleració de l'economia espanyola"