La crisi econòmica pel coronavirus ha canviat notablement els plans de creació d'ocupació dels empresaris catalans. Respecte a les dades de l'any passat, han caigut les previsions de contractació un 9% en el quart trimestre de 2020. Així es desprèn de l'últim estudi de projecció d'ocupació per al quart trimestre realitzat per ManpowerGroup, que reflecteix que les previsions dels directius sobre contractació "no anticipen una reactivació de l'ocupació el pròxim trimestre".

Entre octubre i desembre, de fet, la previsió de contractació se situa en números negatius (-2%). Només 6 de cada 100 directius preveu un augment del personal, mentre que un 11% espera una disminució de la plantilla. Un 70% no anticipa canvis. Malgrat la caiguda de la contractació per als mesos que venen, es preveu que millori al perspectiva respecte al trimestre anterior —protagonitzat per nombroses restriccions de països de tot el món als viatges a Espanya i pels rebrots. Concretament, millora en sis punts percentuals gràcies a un augment de la confiança de sis dels set sectors d'activitat. Tanmateix, s'anticipen reduccions dels equips.

"Es necessita més diversificació i digitalització"

L'hostaleria i la construcció se situen com els sectors més debilitats per la pandèmia. En el primer cas, les projeccions d'ocupació neta se situen en el -8%, mentre que en el segon arriben a un -7%. "Les estimacions continuen reflectint l'impacte de la crisi sanitària mundial sobre l'economia i l'ocupació", va assegurar el President Executiu de ManpowerGroup Espanya, Raúl Grijalba, en un comunicat. "En aquests moments és clau potenciar la diversificació de les companyies per generar models més sostenibles, agilitar la digitalització com a impulsora de la transformació i invertir en innovació i talent. Només així podem garantir la reactivació de la nostra economia i ocupació", va acabar.

El comerç a l'engròs i minorista té unes previsions del -5%, mentre que les previsions per al sector de finances i serveis empresarials tenen el -3%. Al sector d'altres indústries —on s'inclouen la mineria, l'agricultura o l'energia elèctrica, entre d'altres— les perspectives de contractació se situen en un -2%. En el cas de la indústria manufacturera, en canvi, s'espera un augment lent de l'ocupació, amb una projecció del 4%, segons recull l'Acn.

A nivell espanyol, es preveu una contractació del -3%, nou punts percentuals per sobre de la xifra registrada en el trimestre anterior però nou punts inferior a l'assolida en el mateix trimestre de l'any passat. Aragó, Cantàbria, La Rioja, Navarra i el País Basc són les zones on s'han registrat els plans de contractació més desfavorables, amb un -12% de mitja.

A la zona del País Valencià i Múrcia s'espera un alentiment del ritme de contractació, amb una previsió de -6%, mentre que a Castella-La Mancha, Madrid i les Illes Balears és del 2%. Les úniques projeccions positives es van registrar a Astúries, Castella i Lleó i Galícia, amb un 3%, i Andalusia, Extremadura i les Illes Canàries, amb un 1%.

Grècia té les millors previsions

L'estudi també revela que els directius de 22 dels 43 països i territoris inclosos en l'estudi preveuen ampliar els seus equips el pròxim trimestre. Les millors previsions són les de Taiwan, els Estats Units, Turquia, el Japó i Grècia; mentre que els països amb les menors intencions de contractació són Panamà, Costa Rica, Sud-àfrica, Colòmbia i el Regne Unit. 

 

Imatge principal: Formació en una empresa d'atenció telefònica. Foto: ACN