Catalunya va ser la comunitat autònoma on més va créixer el preu de lloguer durant el 2021 amb una pujada del 10,13%. Concretament, el pis tipus a Catalunya va registrar el desembre de 2021 un preu mitjà d'11,09 euros per metre quadrat, que correspon a aquest augment superior al 10% respecte final de 2020 segons l'informe anual dels preus del lloguer de pisos.com.

A més, Catalunya va ser la tercera autonomia més cara pel que fa als preus del lloguer només per darrere de Madrid (12,39 €/m²) i Balears (11,09 €/m²). Per part seva, el pis tipus de lloguer a Espanya va tenir al desembre un preu mitjà de 9,98 euros per metre quadrat amb un increment de l'1,14% interanual, molt lluny dels augments viscuts a Catalunya.

Durant  2021, el mercat el lloguer ha ajustat els seus preus, una tendència que podria encallar-se de cara al pròxim any. Segons Ferran Font, director d'Estudis de pisos.com, “la pandèmia va promoure la negociació a la baixa de les rendes, al mateix temps que bona part de la demanda tradicional com, per exemple, els estudiants, van tornar a casa dels seus pares. Així mateix, els potencials compradors amb estalvi i solvència que vivien de lloguer van fer el salt a la propietat aprofitant el finançament barat i el creixement progressiu dels preus de l'habitatge”. Font indica que “l'abaratiment de les rendes també s'ha vist motivat per l'assimilació per part del lloguer residencial d'habitatges heretats i turístics”.

El portaveu de pisos.com declara que aquest escenari podria fer un tomb en 2022: “La plusvàlua que genera la venda en aquests moments de gran pressió compradora és molt interessant, per la qual cosa part de l'oferta de lloguer podria fer-se líquida i desaparèixer de l'inventari actual”, assenyala el directiu. D'altra banda, Font al·ludeix a les mesures intervencionistes de la Llei d'Habitatge, “que anticiparien una pujada prèvia a l'entrada en vigor de les limitacions anunciades pel Govern per a mantenir la rendibilitat en un context econòmic inflacionista”.

Barcelona, la capital més cara d'Espanya

Pel que fa a les 4 demarcacions catalanes, cal apuntar que Barcelona ciutat, amb un preu de 17,45 €/m², va ser la capital més cara d'Espanya, per sobre de Madrid. A l'altra banda hi trobem Lleida, que amb un preu de 7,68 €/m² va ser la capital catalana més assequible per llogar-hi un pis.  Amb 12,19 euros per metre quadrat el desembre de 2021, Barcelona va ser la segona província més cara per als inquilins d'Espanya, mentre que Tarragona (6,85 €/m²) va ser la província més econòmica de Catalunya.

Respecte al novembre d'enguany, Girona (2,57%) va patir el setè repunt més alt de l'Estat, mentre que Lleida (-2,40%) va ser l'única província catalana que va abaixar els preus. Ara bé, si mirem els canvis respecte a l'any passat, a Tarragona els preus van créixer un 10,43% i Girona l'única demarcació catalana on van decréixer els preus (-3,31%). 

Quines són les províncies més cares de l'Estat?

Pel que fa al conjunt de l'Estat, comunitats més cares quan va acabar l'any eren Madrid (12,39 €/m²), Balears (11,71 €/m²) i Catalunya (11,09 €/m²), mentre que les rendes més barates van ser Castella i Lleó (4,55 €/m²), Extremadura (5,13 €/m²) i Castella-la Manxa (5,42 €/m²). 

Pel que fa a les pujades i baixades interanuals, la província que va patir un major augment de preus va ser Pontevedra (15,41%), mentre que la que va reduir més els preus va ser Ourense (-16,26%). Quant a capitals, Barcelona va ser la més cara per als inquilins amb un preu mitjà de 17,45 euros per metre quadrat, seguida de Sant Sebastià (16,17 €/m²) i Madrid (15,80 €/m²). Per contra, Zamora va ser la més barata amb 4,99 euros per metre quadrat.