Les start-ups catalanes capten el 71% del finançament exterior que arriba a Espanya i això es tradueix amb una entrada de capital a Catalunya de 389 milions en vies de capital risc, un 40% més que els 277 milions de 2014. Aquesta és una de les dades principals que es desprenen de la primera edició de la plataforma Barcelona&Catalonia Start Hub on també es detalla que al tancament del 2015, hi havia 1.086 start-ups en més de 40 indústries amb 10.000 treballadors contractats i un volum de facturació de 1.300 milions d'euros. A més, un 85% dels fons són fruit de la inversió internacional. En aquest sentit, el conseller d'Economia i Coneixement, Jordi Baiget, ha volgut destacar el paper que juga Barcelona com a cinquè hub de start-ups més potent i innovador de la Unió Europea (UE).

Més concretament, Baiget ha explicat que gran part de l'èxit de Barcelona com a ciutat emprenedora en start-ups es deu a la gran concentració de fires i congressos internacionals com són el Mobile World Congress (MWC), el 4YFN, el Barcelona Startupweek, l'IOT Solutions World Congress o l'Smart City Expo World Congress, entre d'altres. Segons constata l'Associació de Congressos i Convencions Internacionals (Icca en anglès), la capital catalana amb 180 esdeveniments és la tercera ciutat del món on es realitzen més fires i congressos. Només superada pels 186 de París i els 195 de Berlín.

Per la seva banda, la Comunitat de Madrid va rebre al 2015 un total de 132 milions d'euros en finançament internacional per startups. 

Quin és el perfil d'start-up catalana?

Segons la nova plataforma, l'ecosistema d'startups de Catalunya té un perfil molt ben definit: menys de 10 anys d'antiguitat, una facturació mitjana de 250.000 euros per any (el 80% factura per sota del milió d'euros), un 75% obté menys d'un milió d'euros en finançament de capital (pre)llavor i el 60% forma part del sector de les TIC, la farmàcia i les biotecnologies amb un especial focus en el software i la informàtica del sistema industrial. Més concretament, el 47% tenen entre 3 i 6 anys, el 31% entre 1 i 3 anys, el 22% més de 5 anys i únicament un 5% té menys d'un any de vida.

Tornant a Barcelona, un 85% de les start-ups catalanes es situen en un radi de menys de 50 quilòmetres de la capital catalana. En el 70%, la plantilla es situa en menys de 10 treballadors mentre que la mitjana de l'ecosistema és de 12 treballadors per plantilla. 

L'aparador de Catalunya

Tant Baiget com el director executiu d'Acció, Joan Romero, han presentat el directori startups.catalonia.com com "aparador" de les empreses innovadores amb seu social a Catalunya amb l'objectiu de donar a conèixer el seu projecte i captar finançament de capital risc tant en l'àmbit local com internacional. Es tracta de "visualitzar" qualsevol informació d'interès per un potencial inversor i això inclou start-ups, emprenedors, activitat i finançament rebut. Com si d'un aparador al món es tractés. 

Ara bé, no tothom pot formar part d'aquesta gran finestra d'oportunitats ja que hi ha un filtre previ "molt restrictiu" marcat pels següents paràmetres: empreses de menys de 10 anys d'antiguitat, innovació tecnològica, mercat mundial i creada per emprenedors.  Un filtre d'entrada però també de sortida per a totes aquelles start-ups catalanes que són absorbides, es dissolen, surten a borsa o viuen ja l'èxit lluny de la fase inicials. Uns que venen i d'altres que marxen. De Catalunya al món.