Barcelona és una de les cinc ciutats que lideren l'ecosistema de startups més potent d'Europa. Ho anunciava "el mirall digital" d'EU-Startups en el rànquing "Els Hubs de startups més grans d'Europa" i ho ha ratificat el director del programa Catalunya Emprèn, Pere Condom, durant la inauguració de la segona edició de la Barcelona Startup Week que compta amb 2.000 inscrits i més d'una seixantena de conferències gratuïtes i sessions de formació. Entre els 90 ponents, hi ha diferents gurus de Silicon Valley com són el director executiu del Chasm Institute, Michael Eckhardt, o l'ex VP del Research Yahoo Labs, Ricardo Baeza Yates.

"És un gran orgull veure com la nostra ciutat va incrementant la seva posició com a referent mundial d'innovació, creativitat i emprenedoria. Comptem amb un dels ecosistemes més grans d'emprenedors, infraestructures d'acceleradores i incubadores de startups, espais de coworking i una creixent xarxa d'inversors, que al costat de grans projectes d'èxit, fan que cada vegada més, els grans grups considerin la nostra ciutat no només per aportar inversió, sinó també com a indret de captació de talent", ha explicat el director de la Barcelona StartupWeek, Jordi Boza

"Els Hubs de startups més grans d'Europa". Rànquing realitzat per EU-Startups

Entre el rànquing europeu i les dades de Condom, només varia la posició d'Estocolm. Pel que fa a la capital catalana, destaca que "com l'any passat, els dos hubs més grans d'Espanya han estat molt a prop però Barcelona ha tornat a guanyar la cursa, un altre cop." Una competició que té en compte el nombre de startups inscrites en cada ciutat europea i el nombre de startups registrades en llistes de business angels

Una injecció de 500 milions

Condom ha explicat amb xifres la situació privilegiada de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Una nova forma de "fer economia i societat". Més dinàmica. I és que les startups de la capital catalana tancaran el 2016 amb una injecció d'inversions propera als 500 milions d'euros. Però la dinàmica de xifres positives no s'atura aquí ja que les startups que seran absorbides per una gran corporació o bé faran el salt a borsa obtindran un volum de capital de 1.000 milions, la meitat dels quals prové de l'operació de venda de la plataforma de Privalia. En el seu conjunt, aquests diners serviran de tribut al talent dels emprenedors i a la confiança dels inversors. 

L'ecosistema de startups presenta una composició "totalment diferent" als sectors estratègics de l'economia catalana, com per exemple, l'agroalimentació, el sector químic o l'automòbil, entre d'altres. I per tal de fer créixer Barcelona com a hub tecnològic, Condom també ha anunciat que abans que finalitzi l'any es presentarà la primera edició del mapa de les startups de Catalunya. O el que és el mateix, una fidel radiografia que doni a conèixer les diferents iniciatives empresarials als nuclis d'inversors. En especial, els de capital risc. 

Creure-s'ho sense ser cregut

"Ens ho hem de creure, encara que no hem de pensar que està tot fet", ha assegurat Condom. Creure-s'ho sense ser cregut perquè sempre es pot millorar.  "Encara queden reptes i molt per fer", ha afegit la directora d'Emprenedoria de Barcelona Activa, Montse Basora, qui alhora ha reivindicat la necessitat d'"un entorn favorable" que ajudi a potenciar la creació de startups i l'atracció de nou capital d'inversió. Segons Condom, la Generalitat ha d'acompanyar aquestes xarxes d'emprenedories amb tot allò que "l'ecosistema diu que necessita."

Barcelona compta també amb universitats i escoles de negoci de gran prestigi internacional i en aquesta línia educativa, Basora ha fet una crida a treballar el talent per garantir la supervivència i la millora de l'ecosistema. De moment, ja s'ha donat el tret de sortida a la Barcelona StartupWeek, el reconegut "esdeveniment mundial de i pels emprenedors". De Barcelona i Catalunya al món amb les startups com a ambaixadores tecnològiques.