Catalunya es va posicionar l'any 2021 com la tercera regió europea amb més empreses, universitats i centres de recerca que van captar fons europeus Green Deal per a projectes R+D i innovació en l'àmbit de la sostenibilitat i de la lluita contra el canvi climàtic. El teixit industrial i de recerca català va captar un total de 27,4 milions d'euros de la Unió Europea. Els beneficiaris van ser 50 empreses i centres tecnològics de recerca. Catalunya ha destacat com a regió abocada al desenvolupament i la recerca en sostenibilitat. Només ha estat superada per a regió de Brussel·les, amb 64 empreses i entitats beneficiàries, i la Ile de France, a París, amb 55. 

Aquest dilluns, aprofitant la  trobada entre el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i el nou director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, ACCIÓ ha fet públiques aquestes dades que situen a Catalunya en una posició destaca en l'àmbit de la sostenibilitat a la UE. 

Les convocatòries del Green Deal suposen el programa d'ajuts més important de la Comissió Europea per a projectes relacionats en l'àmbit de la sostenibilitat dins de l'Horizon 2020. En total, de les més de 200 regions de la Unió Europea, fet pel qual destaca encara més la posició catalana entre aquest mar de competidors. En aquest sentit, tot i representar només l'1,5% de la població de la UE, les empreses i entitats catalanes han rebut el 3,1% del total dels fons del Green Deal i el 2,7% del pressupost concedit. D'altra banda, en relació amb l'Estat espanyol, una de cada quatre empreses i entitats beneficiàries són catalanes (25,3%) i aquestes han accedit al 29,1% del pressupost.

Compromís europeu per la sostenibilitat 

La Unió Europea inverteix un bilió d'euros en els juts Green Deal. Promoure l'R+D en el sector de la sostenibilitat és una de les claus de la UE, qui pretén complir els objectius fitxats pel pla Horizon 2020. Tot i això, els processos de transició deixen imatge peculiar. En aquest cas, l'aposta bilionaria per desenvolupar noves tecnologies més sostenibles alhora que, fa menys d'un mes, la mateixa UE va decidir mantenir la classificació de l'energia nuclear i el gas com a inversions verdes.

Aquesta proposta ha despertat indignació, ja que va en contra de la comunitat d'experts i alguns dels estats membres de la Unió Europea (UE), entre els quals hi ha l'Estat Espanya. Això implica que des de Brussel·les es consideren aquestes dues energies verdes? No, però consideren que són fonamentals per garantir una transició energètica cap a la descarbonització de l'economia.