Dos mesos després que Pedro Sánchez anunciés la posta en marxa del fons Covid per a les comunitats autònomes, dotat amb 16.000 milions d'euros de transferències no condicionades, el Congrés dels Diputats l'ha convalidat i ha concretat els detalls del fons. D'aquesta manera, es posa en marxa un primer tram de 6.000 milions d'euros, dels quals Catalunya en rebrà el 20,7%, uns 1.246 milions d'euros

Catalunya serà el segon territori que s'endú la quantitat més alta, després de Madrid. Des del govern espanyol asseguren que aviat ja es farà aquesta injecció de diners a les comunitats, que en el cas de Catalunya, el vicepresident Pere Aragonès ja va anunciar ahir que anirien destinats a l'ampliació del pressupost. Una ampliació enfocada en pal·liar les despeses extra ja fetes principalment en àmbits de salut, residències, educació i serveis bàsics. 

Sufragar l'esforç en Sanitat

Aquest primer tram del fons Covid està pensat, segons ja va explicar la ministra d'Hisenda María Jesús Montero, a compensar la despesa extraordinària feta en Sanitat. "Amb aquest primer tram està previst que les comunitats puguin sufragar el 100% de la despesa extra en sanitat", ha asseverat la portaveu del govern espanyol avui. 

De fet, i segons ha anat explicant l'Executiu, aquest és només el primer tram però la idea del fons és repartir-lo en quatre trams: els dos primers pensats per pal·liar necessitats sanitàries, un tercer per a educació i l'últim per ingressos menors. Montero recorda també que "aquest fons no està condicionat i és competència de les comunitats autònomes donar l'ús que tenen els imports que es donen".

"Insuficient", segons el Govern

El govern de la Generalitat considera que es tracta d'un fons "insuficient". Aragonès ho destacava ahir durant la conferència al Cercle d'Economia, en què va asseverar que un fons de 16.000 milions no arribava a tot, i considera que en caldrien mínim 25.000. 

Tot i que encara és aviat per saber la factura total que deixarà el coronavirus a Catalunya, i més en un context en què els rebrots comencen a aflorar, des del Govern creuen que "com a mínim caldran 5.000 milions per sufragar les despeses extra", i segons els càlculs amb el fons Covid es preveu que com a molt n'arribin 3.200 per part de l'Estat. 

De fet, des del Govern consideren que aquí és on entra la importància de les ajudes que es rebin d'Europa, i segons Aragonès, "hauríem d’aconseguir que 30.000 milions d'Europa arribessin a Catalunya per fer tot el que ens cal fer". Amb tot, la cimera per repartir el fons europeu se celebrarà el 17 i 18 de juliol, després que el president del govern espanyol Pedro Sánchez hagi passat tota la setmana visitant líders europeus per mirar de convèncer que Espanya s'endugui un bon tros del fons europeu.