El primer ministre holandès, Mark Rutte, ha subratllat aquest dilluns que "no serà fàcil" acordar el fons de reconstrucció a la UE i, abans d'entrar a la reunió a la Haia amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que el seu missatge per als espanyols és que han de "trobar la solució" dins d'Espanya a la crisi econòmica provocada pel coronavirus.

Què ha de dir a Espanya? "Que vosaltres heu de trobar la solució", ha contestat Rutte, mantenint el seu discurs d'austeritat contrari als paquets d'ajuda europeus, i mentre mirava com el cotxe oficial de Sánchez accedia per la porta principal del Catshuis, la residència oficial del primer ministre holandès a la Haia.

"Espero que sí (assolim un acord). Això és política, mai no és fàcil", ha afegit, preguntat si té esperança d'arribar a un terme mitjà entre els 'frugals' (Dinamarca, Àustria i Suècia, liderats per Holanda) i la resta dels països europeus, per aprovar aquest fons, sigui en la cimera del 17 i 18 de juliol, o després de l'estiu.

En baixar Sánchez del vehicle, tots dos dirigents s'han saludat des de la distància interpersonal d'1,5 metres, exigida com a mesura contra el coronavirus als Països Baixos, i després han posat somrients davant de les càmeres un dia especialment assolellat a la capital política dels Països Baixos, encara que no han fet cap comentari addicional a la premsa.

El mateix missatge que Rutte ha traslladat aquest dilluns als espanyols també ho va fer en el seu moment amb els italians, instant als governs del Sud d'Europa a trobar una solució a casa, perquè qualsevol paquet d'ajuts serà un suport a aquestes mesures domèstiques que es prenguin, entre elles les reformes econòmiques que exigeix Holanda.

El mateix Rutte va subratllar divendres passat que, "respecte als Països Baixos és imprescindible que es concretin les reformes" que faran els països que vulguin accedir al fons de reconstrucció perquè, va lamentar, "ja hem escoltat promeses sobre reformes econòmiques abans", i que segons la seva opinió aquests països no van dur a terme.

Per aquest liberal holandès, "és molt important" que es treballi en les finances nacionals, i va assegurar que els intents dels líders europeus de persuadir-lo perquè cedeixi no li suposen una "pressió afegida" per arribar a un acord en la pròxima cimera, perquè, va dir, ell no està "fet de plastilina i pot gestionar" els seus hostes i els seus intents de persuasió.

Després de Sánchez, Rutte sopa avui amb el primer ministre portuguès António Costa, l'última reunió prevista a la Haia amb un líder europeu abans de la cimera, i que segueix les trobades que hi va haver aquestes últimes setmanes amb el primer ministre italià, Giuseppe Conte, i el president francès, Emmanuel Macron, pel mateix motiu.