La inversió immobiliària a Catalunya ja no està en crisi sinó tot el contrari ja que a tancament del 2016, ha assolit la xifra record de 2.463 milions d'euros, segons les dades publicades per la firma de consultoria i serveis immobiliaris CBRE amb seu a Los Ángeles (Califòrnia). A tall de comparació, la inversió en el sector no només està al mateix nivell o fins i tot per sobre que les xifres pre-crisi sinó que també és un 58% superior al 2016 gràcies principalment a l'impuls de la segona meitat de l'any.

Més concretament, Catalunya concentra el 18% del total d'inversió immobiliària d'Espanya. La meitat del capital que rep Catalunya prové d'inversors institucionals i firmes d'inversió mentre que el 55% dels recursos són de l'estranger -sobretot d'Alemanya, els Estats Units i el Regne Unit- però també en gran mesura d'Espanya.

Sector a sector, els locals comercials són els que han registrat un creixement més gran amb aproximadament 1.042 milions d'euros seguit del d'oficines que es manté a la mateixa taxa que 2015 amb 761 milions mentre que la inversió en hotels i logística està xifrada en 419 i 71 milions, respectivament. I tot plegat, sota la previsió que al 2017, l'impuls del mercat immobiliari tant en construcció com en rehabilitació d'habitatges sigui encara més gran. Allunyem-nos, però, en la mesura del possible de l'eufòria desmesurada i toquem de peus a terra (sense especulacions) amb una inversió immobiliària que va per un camí rècord. Aquest 2016 ens ha deixat com a grans operacions: la venda de l'Edifici Nestlé, la del sòl del Parc Glòries o la de l'Hotel Pullman, entre d'altres. 

Un terç de luxe a la nova Barcelona

Entre aquestes previsions, destaca que un terç dels 764 habitatges d'obra nova que es construiran a Barcelona durant el 2017 seran pisos de luxe. Contràriament al què es podia esperar, aquestes noves residències no s'ubicaran únicament a la zona alta sinó també al centre de la ciutat i al front marítim. Tal i com ha avançat el vicepresident de CBRE a Espanya, Enrique Martínez Laguna, la capital catalana tancarà aquest any com la segona ciutat europea amb més rendibilitat per als inversors immobiliaris. Un 21% més que al 2014 i a la recerca d'un 7% en les rendes del segment d'oficines pel 2017. Només la supera Madrid tot i que en els últims anys, ha registrat una tendència inferior a Barcelona. 

En aquest sentit, els barris de la capital catalana amb més promoció de cara a l'any entrant són l'Eixample (439 habitatges), Sants-Montjuïc (126 habitatges) i Sant Martí (100). Més habitatges però també preus progressivament més cars. Els districtes de negocis més desitjats són el 22@, el Front Marítim, Albereda Park i Diagonal Mar en detriment d'eixos tradicionals com són l'avinguda Diagonal o el passeig de Gràcia que encara no tanquen la porta a possibles transformacions integrals. 

"Hi haurà grans multinacionals anunciant la instal·lació de part de la seva operativa a Barcelona", ha assegurat la directora de CBRE a Barcelona, Ana Esteban. De moment, les dades indiquen que el 80% dels inversors que han operat a Barcelona són internacionals mentre que el 20% restant prové d'Espanya.