La consellera de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Dolors Bassa, ha apuntat aquest dilluns que Catalunya té més autònoms que la mitjana europea. En concret, un 16,8% respecte al 15% europeu, sobre el que ha afegit que el pes dels autònoms tan sols és superior en altres països com Portugal, Polònia, Itàlia i Grècia. "Tanmateix, altres països en els quals ens volem reflectir, com Dinamarca, Suècia o Alemanya, estan molt per sota", ha remarcat Bassa en la presentació de l'estudi 'La situació del Treball Autònom a Catalunya', amb el president del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc), Lluís Franco, i el ponent de l'informe, Martín Vives.

Així, Bassa ha advertit de la bipolarització del treball autònom a Catalunya, on hi ha 530.547 autònoms, i ha assenyalat que el 32% de les ofertes laborals per a autònoms procedeixen de grans empreses. "Hem de donar suport al treball autònom perquè som una societat emprenedora, però també velar perquè un treballador sigui autònom per iniciativa pròpia, no per força," ha afegit.

Per la seva part, Vives ha assegurat que aquesta bipolarització del treball autònom és precisament una de les conseqüències negatives de la crisi, ja que el nombre d'autònoms a Catalunya ha anat augmentant des de 2011. "És una alarma que sona perquè alguna cosa no funciona ben dins del mercat de treball", ha sostingut, i ha afegit que el treball autònom pot ser un refugi per a aturats inicialment en conjuntures de crisi, però que quan l'economia es reactiva haurien de tornar a créixer els assalariats.

Un perfil i unes recomanacions

El perfil d'autònom és un home d'entre 35 i 54 anys amb assalariats al seu càrrec i amb estudis superiors, i el 96,9% de les persones que capitalitzen la prestació d'atur s'han constituït com autònoms. Atès el perfil, arriben les recomanacions. El Ctesc ha demanat al Govern que posi en marxa el Consell català del Treball Autònom, segons marca el decret 18/2010, i ha demanat que insti el Govern central a impulsar el Consell Estatal del Treball Autònom.

Altres de les recomanacions del Ctesc són millorar el finançament, facilitar l'accés als microcrèdits i possibilitar la compensació dels deutes que tenen les administracions públiques amb els autònoms. També recomana que la contractació de treballadors no suposi un increment de la despesa fiscal per autònom, estendre els subsidis assistencials d'atur als treballadors autònoms (amb preferència als que no tenen treballadors a càrrec) i millorar polítiques actives i de formació per a autònoms.