Des de l’inici del procés de regularització, l’any 2012, els apartaments i habitatges d’ús turístic regularitzats a Catalunya ja superen els 65.000 establiments. En total, doncs, la dada global arriba a prop de 370.600 places d’allotjament turístic, el 74,1% de les places que es calcula com a oferta potencial d’allotjament turístic en habitatges d’ús turístic i establiments d’apartaments turístic a Catalunya.

Per territoris

La distribució territorial dels allotjaments regularitzats a tot Catalunya a finals del 2017 es tradueix en la següent taula, cedida per un informe de la Generalitat:

Taula sobre la distribució territorial cedida pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat. 

Augmenten les inspeccions

L'activitat inspectora que duu a terme el Departament d’Empresa i Coneixement en l’àmbit dels habitatges d’ús turístic i dels apartaments turístics s'ha intensificat des del 2012. Des d'aleshores, s’han realitzat 16.856 inspeccions que han derivat en l’obertura de 1.079 expedients sancionadors a propietaris i gestors de tot Catalunya que incideixen en més de 18.785 places d’allotjament il·legal, distribuïdes en 3.415  habitatges d’ús turístic i establiments d’apartaments turístics no regularitzats. D’aquests, ja se n’han resolt 850 amb imposició de sancions que oscil·len entre els 3.001 i els 30.000 euros i que supera els 4 milions d’euros (4.054.667,86€).

 En l'àmbit de les comercialitzadores online, la tasca d'inspecció la porta la Direcció General de Turisme (DGT). El seu director, Octavi Bono, ha assegurat que durant el 2017 "s'ha fet una gran feina" en aquest àmbit i que “tenim una enorme sensibilitat pel seguiment i el control de les plataformes i ens hi apliquem amb un gran esforç ja que som conscients del que suposa una operativa que no estigui ben alineada amb el marc normatiu i el model de governança que volem pel sector turístic català”. 

Cal recordar que la campanya 2015-2016 es va tancar amb l’obertura de 146 expedients informatius a titulars de plataformes digitals i webs de comercialització d’oferta d’allotjament turístic per manca de publicitat del NIRTC de l’oferta ubicada a Catalunya.

D’aquests, 95 webs han ajustat els seus continguts al requeriment de la Inspecció de Turisme i set expedients a empreses titulars de webs han estat resolts amb ordres de cessament de la publicitat d’oferta d’allotjament ubicada a Catalunya sense NIRTC, amb advertiment de mesures d’execució forçosa de l’ordre. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat