Antoni Cañete, l'actual secretari general de la patronal Pimec, ha presentat aquest divendres la seva candidatura a les eleccions de la patronal del pròxim 23 de febrer. Cañete ha fet una crida a l'"activisme empresarial" per construir el "model econòmic i social del país" i fer front als que volen "instrumentalitzar" i "pervertir" l'entitat, en una referència indirecta a la nova candidatura EinesPimec encapçalada per Pere Barrios.

Després que el fins ara president de Pimec, Josep González, ocupés la presidència de l'entitat durant 24 anys fins que va deixar-la aquest dimarts, EinesPimec va presentar aquest dimecres la seva candidatura per optar a la presidència de l'entitat, amb Pere Barrios al capdavant en representació d'"empresaris independents" i amb el suport de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Eines de País. EinesPimec va demanar en la compareixença d'aquest dijous ajornar la data de les eleccions i va definir els tempos de les eleccions com una "manca d'ètic democràtica" per part de Pimec.

En referència a la data de les eleccions de Pimec, Cañete ha dit que aquestes ja "van ser enunciades l'any passat" i aprovades per unanimitat "sense cap vot en contra, ni esmena o comentari" per la Junta de l'entitat, de la qual Pere Barrios, el candidat d'EinesPimec, en forma part actualment. "Prou de dir mentides. L'entitat està per sobre dels candidats", ha dit Cañete, qui ha afirmat que la convocatòria "s'ha fet dins el termini i en la forma escaient".

La candidatura de Cañete

El màxim òrgan executiu de la patronal ha presentat una candidatura amb Emma Gumbert, membre del comitè executiu i que es postula per liderar l'àrea de relacions laborals; Isabel Galobardes, actual presidenta de Pimec Turisme i Josep Soto, president de Pimec Joves, que pretenen renovar les seves atribucions actuals. Com a principal figura externa coneguda fins al moment, Cañete ha fitxat l'exdirectiva del Barça Maria Teixidor. Cañete ha afirmat que el seu equip "no tindrà cap problema" per recollir els 100 avals que s'han de presentar abans del 12 de febrer.

L'actual secretari general de Pimec, ha fet una crida, com a part de la seva candidatura, als empresaris i empresàries de petites i mitjanes empreses i autònoms a dur a terme  "activisme empresarial" per tal de construir el "model econòmic i social del país". Ha defensat que l'objectiu de la candidatura és "augmentar la influència de les pimes a tots nivells independentment del seu color polític perquè representen el 70% de l'ocupació".

La importància de les pimes

El candidat a la presidència de Pimec ha dit que vol situar les petites i mitjanes empreses, que representen el 99,8% del teixit empresarial català, en el "pont de comandament" per tal de poder aportar els canvis que necessita el país i aconseguir que les administracions tinguin "més sensibilitat" cap a les pimes. Tot i això, ha pres distància de l'aspiració d'EinesPimec de convertir la patronal en una "l'única" de Catalunya i ha dit que és propi de la "democràcia" que existeixi també representació de les grans empreses, tot i que amb certa discriminació positiva cap a les petites i mitjanes.

També pretén promoure un capitalisme més inclusiu, que s'oposi als "mercats regulats o de rendes" que provoquen un encariment dels preus i que resten competitivitat en l'àmbit internacional. Alhora, creu necessària la col·laboració publicoprivada en àmbits com l'energia o la formació.

Cañete ha defensat preservar la finalitat i el respecte de Pimec i ha dit que l'equip d'empresaris de la seva candidatura "il·lustren la riquesa i el dinamisme del país, amb igualtat de gènere i diversitat territorial i sectorial".