Trontolla l'actual legislatura de Joan Canadell al capdavant de la Cambra barcelonina. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat el decret electoral de les Cambres de Comerç Catalanes en considerar que la Generalitat no va ser transparent i va ometre el tràmit de la participació ciutadana, segons ha informat el bufet d'advocats Pou de Aviles. Es tracta d'un recurs de la societat Staff Pavillion SL interposat abans que comencés el procés electoral i del qual avui s'ha fet pública la resolució.
Tot i que la Generalitat va al·legar motius d'urgència, el TSJC sosté que no es poden limitar els drets dels ciutadans en la participació de procediments com aquests, previstos en l'article 69 de la Llei 19/2014. El decret també incloïa el vot electrònic, un aspecte que Staff Pavillion SL va qüestionar per la seva fiabilitat i que fos l'únic possible. Amb tot, fonts d'aquest diari asseguren que la Generalitat presentarà un recurs al Tribunal Suprem.
Possible repetició d'eleccions
Una de les conseqüències que podria tenir aquesta resolució del TSJC és la d'haver de convocar noves eleccions a les Cambres de Comerç catalanes. El fet de tractar-se d'una nul.litat del Decret Electoral podria portar al cas d'haver de repetir els comicis. Fonts properes al conflicte asseguren que "davant el fet que la Generalitat presentarà un recurs al TS, excepte que es produís una execució provisional, no cal patir". A més, seguint el ritme normal d'aquestes resolucions, "el TS no ho resoldrà fins a prop del final de la legislatura", asseguren.
De totes maneres, si el Suprem confirma la sentència del TSJC, aleshores és possible que la Conselleria d'Empresa -l'encarregada de tutel·lar el procediment electoral a les Cambres- hagués d’aprovar un nou Decret i publicar una nova convocatòria a l’empara del nou Decret.
En la sentència publicada avui, l'alt tribunal assenyala que la Generalitat va al·legar un principi d'urgència per no seguir la tramitació prevista en l'article 69, un argument que el TSJC no comparteix. Segons afirma, el Govern no pot justificar "motius d'urgència per limitar els drets dels ciutadans a la participació en el procediment d'elaboració d'una norma previstos en l'article 69, quan aquesta urgència en tot cas ha estat provocada per la pròpia administració".
Pel que fa al vot electrònic, el TSJC apunta que l'Estat es limita a establir amb "caràcter bàsic" les condicions perquè s'exerceixi però no entra a valorar si pot coexistir amb d'altres, com va passar en les darreres eleccions a les cambres, i conclou que es va respectar la legislació espanyola.