La falta d'inversió pública en infraestructures de 9.451 milions d'euros a Catalunya ha suposat el cost del 3,3% del PIB català. 

Segons un informe elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona sobre l'impacte econòmic del dèficit d'inversió en infraestructures de l'Estat a Catalunya en el període 2001-2018. 

Davant les informacions d'alguns diaris de la premsa espanyola que l'economia de Madrid ha fet el "sorpaso" a Catalunya per segona vegada al segle, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha criticat que amb inversions públiques "s'acabi pujant el PIB artificalment". D'aquesta manera, ha reclamat que si el govern espanyol hagués complert les inversions, Catalunya seguiria essent al capdavant del PIB de tot l'estat. 

L'informe també detalla que si s'hagués executat el 100% de la inversió pressupostada en infraestructures de transport, s'haurien generat gairebé 20.000 milions d'euros de facturació addicional a Catalunya, i això hauria permès crear i mantenir fins a 111.501 llocs de treball a temps complet, i hauria generat 3.776 milions d'euros en rendes salarials i 3.895 milions en rendes fiscals i cotitzacions.

L'economia de la Comunitat de Madrid va créixer un 3,7% el 2018 i avançarà un 2,6% el 2019, segons s'aprecia el centre d'estudis BBVA Research en el seu informe semestral Situación Madrid. Mentrestant, el PIB de Catalunya va augmentar un 2,3% i ascendiria un 1,8% en 2019, segons les previsions d'aquest banc.