Superada ja la primera meitat de l'any, toca fer balanç de la situació econòmica de Catalunya i veure com es presenta el futur més immediat pel país. Això mateix ha fet aquest dimecres la Cambra de Comerç de Barcelona, que ha millorat les perspectives econòmiques de Catalunya per aquest 2021 fins el 6,3% i també les de 2022 fins el 6,7%. 

Concretament, la Cambra considera que la fi de l’estat d’alarma i el relaxament de les mesures contra la pandèmia han suposat un canvi favorable en l’evolució de l’economia catalana durant el segon trimestre de l'any asseguren que l’empresariat pot afrontar el tercer trimestre amb expectatives creixentment positives "a tots els sectors econòmics". De fet, la Cambra estima que de cara al tercer trimestre hi haurà una acceleració del PIB del 3,5% en comparació amb el segon. Aquesta acceleració vindrà gràcies a un augment del consum i a una major inversió, estimulada per l’augment de la demanda agregada i condicions creditícies favorables.

Tots aquests són els motius pels quals la Cambra preveu que visquem un creixement intens tant el 2021 com el 2022, segons es pot consultar a l'informe de conjectura econòmica a Catalunya del segon trimestre, fetes per l’equip d’AQR-Lab de la UB i la Cambra de Comerç de Barcelona.

Segons les estimacions de l'entitat, l’economia catalana ha deixat enrere l’estancament de finals del 2020 i principis d'enguany per créixer ja un 1,2% del PIB en el segon trimestre gràcies a la retirada d'algunes restriccions i a l’augment de la demanda.

Per la seva part, el mercat de treball i el teixit empresarial mantenen una evolució positiva, apropant-se cada cop més als valors d'abans de la crisi de la covid, de fet l'estudi apunta que, a Catalunya, els treballadors en ERTO han baixat dels 100.000 per primer cop des de l’inici de la pandèmia i si aquesta dada es manté i es mantenen els ERTO fins a finals d’any es podrà mantenir la taxa d’atur en el 13,3% en el 2021. Encara que es mantingui l'atur, l'estudi preveu un augment del 4% de l’ocupació efectiva aquest mateix any. 

Acceleració del creixement

De cara al futur les previsions econòmiques de la Cambra apunten a un fort repunt de cara a la segona meitat de l’any. Concretament, durant el tercer trimestre s'estima que el creixement sigui del 3,5% respecte al trimestre anterior i del 4% en termes interanuals.

Això serà gràcies a l’estalvi acumulat de les famílies catalanes, que provocarà un impuls afegit al consum privat que, juntament amb la inversió protagonitzaran el creixement dels pròxims mesos. A més, l'aprovació del Pla de Recuperació del govern espanyol per part de la Comissió Europea apropa cada cop més l’arribada dels fons europeus.

En la mateixa línia, l’empresariat afronta amb optimisme el tercer trimestre, que es materialitza amb l’Indicador de confiança empresarial, que creix un 9,8% a Catalunya de cara al tercer trimestre i se situa ja només a 3,5 punts de recuperar el nivell precrisi.

Incerteses de la recuperació

Ara bé, tot i aquestes bones sensacions la Cambra també recorda que també hi ha possibles riscos tant a curt com a llarg termini. D’una banda, la virulència de la cinquena onada per la variant Delta ha estat major de l’esperada.

En plena temporada turística es manté la incertesa sobre quin serà l'impacte d'aquesta onada en un context en què el pla de vacunació, tot i que molt avançat, encara no ha permès assolir la immunitat de grup i estan tornen a aplicar restriccions per viatjar i recomanacions. Amb un tret de sortida molt positiu en viatgers i reserves al maig, l’indicador avançat de reserves estrangeres indica una possible reversió de la tendència al juliol. 

D’altra banda, destaca l’augment dels preus que s’ha començat a registrar a partir del mes de març. A Catalunya, l’IPC ha escalat fins al 2,6% en termes interanuals al juny. Ara bé, la Cambra apunta que cal tenir present que aquest increment s’ha produït principalment per l’escalada del preu de l’energia, que, amb l’esclat de la pandèmia, va patir fortes reduccions al llarg de bona part del 2020.