La Cambra de Comerç de Barcelona ha reclamat aquest dijous 2.600 milions d'euros per Catalunya del paquet d'ajudes d'11.000 milions anunciat ahir pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Segons la Cambra, aquests 2.600 milions els haurien de rebre pimes i autònoms catalans, i és la xifra proporcional al nombre de persones que es troben en ERTO a Catalunya respecte de l'Estat espanyol el gener, un 23,7%. Catalunya va registrar el darrer mes 170.093 persones en ERTO de mitjana.

L'entitat considera també que el volum d'ajudes anunciat aquest dimecres per Sánchez és insuficient, atès que segons càlculs de la Cambra, l'impacte sobre l'excedent brut d'explotació d'octubre a gener ascendeix als 2.171 milions d'euros. A més, aquesta xifra no tindria en compte, segons exposa la Cambra, les pèrdues que es produiran "fins a assolir la immunitat de grup i tornar a una relativa normalitat".

La Cambra també ha exigit al govern espanyol que el paquet anunciat ahir es "tradueixi íntegrament en ajudes directes i indemnitzacions a les empreses i els autònoms". Alhora, també ha reclamat una planificació i implementació immediata del paquet d'ajudes per tal "d'aturar el tancament d'empreses".

El paquet d'ajudes anunciat per Sánchez

El president del govern espanyol va prometre aquest dimecres un paquet d'ajudes amb valor d'11.000 milions d'euros centrats especialment en pimes i autònoms dels sectors del turisme, l’hostaleria, la restauració i el petit comerç. Sánchez va dir que les ajudes arribaran “en les pròximes setmanes” i que "permetran que contractin els treballadors necessaris per a la recuperació econòmica, perquè no només volem salvar empreses i llocs de treball, sinó reforçar-los i crear-ne més".

Fonts del govern espanyol van assenyalar que aquest paquet s'està negociant amb el Banc d'Espanya i els bancs, i que el pla d'actuacions inclourà un fons per a quitances i un altre per a la recapitalització de petites i mitjanes empreses. El disseny del pla està a càrrec de la vicepresidència econòmica.