La Cambra de Concessionaris d’Infraestructures, Equipaments i Serveis Públics (CCIES) assegura que “ha tingut coneixement” que diversos ajuntaments de la comarca del Bages han encarregat serveis a l’empresa Aigües de Manresa “sense cap procediment de licitació pública”. Segons aquest òrgan, aquesta empresa “només podia obtenir encàrrecs directes de gestió de serveis públics sense licitació” per part de l’Ajuntament de Manresa, però no per part d’altres municipis. Davant d’aquest escenari, la CCIES ha demanat informació “sobre els procediments administratius seguits pels municipis per tal d’encarregar a Aigües de Manresa la prestació del servei d’abastament d’aigua potable”. L’argument d’aquest òrgan per demanar aquesta informació és que s’empara en la “normativa de transparència i d’informació pública i bon govern”.

En un comunicat, la Cambra de Concessionaris recorda que exercir el dret a la informació pública “no pot ser considerat en cap cas com una actuació intimidatòria o una coacció”. “Entenem que les Administracions han de vetllar perquè la seva actuació sigui el més transparent possible i han d’afavorir l’accés de tota aquesta informació pública a la ciutadania”, afegeix el text. Per altra banda, la CCIES també assegura que una de les seves finalitats és “el foment del model concessional com a aliança estable i col·laborativa entre els poders públics i les empreses privades per a la gestió eficient i sostenible de les infraestructures i els equipaments públics i per a la prestació dels serveis d'interès general”. En el comunicat, s’insisteix que l’òrgan “promou i defensa les bones pràctiques dels poders públics en les decisions sobre la gestió d'infraestructures, equipaments i serveis públics”.

Aquest comunicat de la CCIES arriba després que diversos alcaldes d’ajuntaments del Bages hagin denunciat “coaccions” per part d’aquest òrgan. Fins a 17 municipis d’aquesta comarca han denunciat públicament que la Cambra de Concessions ha iniciat una ofensiva contra ells per haver contractat els serveis d’Aigües de Manresa. Asseguren que en els darrers mesos han rebut uns quants requeriments d’informació qüestionant la manera en què s’han fet els procediments.

Aquest dimarts han fet una acció conjunta per assenyalar aquest òrgan i acusar-lo “d’intimidacions”. Els alcaldes de Manresa, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada o Fonollosa són alguns dels batlles que han participat en aquest acte. El discurs d’aquests alcaldes s’ha basat en assegurar que darrere d’aquests requeriments hi ha voluntat de condicionar i “posar en qüestió la potestat autoorganitzativa de l'administració local per prestar el servei públic essencial de l'aigua". Davant d’aquest escenari, la CCIES defensa la seva voluntat de tenir una administració pública transparent. Això “no pot ser considerat com una intimidació o coacció”, assegura.