Cada vegada és més a prop el dia en què Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç, posarà fi als seus 16 anys al capdavant de la corporació. Segons sembla, les eleccions a les Cambres tindran una data fixa als voltants de Nadal; així ho ha explicat la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, que s'ha reunit avui per primera vegada amb els presidents de les 13 Cambres de Comerç de Catalunya per posar les bases de com s'ha de fer el procés electoral i avançar en l'elaboració de la Llei de Cambres. 

En consell de Cambres s'ha acordat signar el decret electoral abans de Nadal, i publicar el decret el dia 7 de gener, de manera que és aleshores quan se sabrà exactament la data de les eleccions i "entenem que a principis de juny ja hi hauria d'haver constituïts tots els plens de Cambres". 

Vot electrònic, pressions i sorpreses

Una història de pressions, enrocaments i desacords. Les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona han estat sovint jutjades de "transparència dubtosa". Ja l'any 2010 es van haver d'anul·lar un 80% dels vots per correu, perquè havien estat falsejats. A tot això s'hi suma la baixa participació als comicis, i el fet que la gran majoria d'empresaris amb dret a vot no saben que poden votar. A les darreres eleccions, la participació va ser inferior al 2% del cens. 

Hi ha pressions diàries al Govern per evitar que es posi en marxa el vot electrònic" 

És per aquest motiu que enguany, un dels mecanismes que es vol impulsar des del Govern per augmentar la participació és el vot electrònic, quelcom que porta una llarga cua de debats i estira i arronses entre els diversos organitzadors. Amb tot, la consellera d'Empresa té clar que el vot electrònic és el seu objectiu i no té intenció de fer-se enrere, tot i que està impugnat i pendent de resolució pel TSJC.

I és que d'una banda, la idea del vot electrònic no agrada a tothom. La impugnació d'aquest endarrereix encara més la convocatòria oficial dels comicis, si bé el TSJC té ara fins aquest divendres per donar una resposta sobre si frena el procés electoral -en cas que s'admetés a tràmit la suspensió com a mesura cautelar- o si es pot continuar. "Respectarem el que digui el jutge, i entenem que no hi hauria cap motiu per aturar el procés electoral". 

Les pressions no són menors; cosa molt de canviar una manera de fer tan imposada"

Fonts del Govern asseguren, però, que "hi ha pressions diàries al Govern per evitar que es posi en marxa el vot electrònic, perquè hi ha gent de dins que no vol que es canviï la manera de funcionar". "Les pressions no són menors perquè costa molt de canviar una manera de fer tan imposada", asseguren les fonts a El Nacional

Amb tot, "d'entrada no contemplem el vot per correu, però hem d'esperar a veure què diu el jutge", explica Chacón. "En tot cas, entenem que encara que s'hagi d'afegir el vot per correu, això no ha d'implicar que desaparegui el vot electrònic". 

No es descarta un cinquè candidat"

El que també canvia aquesta vegada és la gran quantitat de candidats a rellevar Valls. Sabuts, n'hi ha quatre: Enric Crous (Cacaolat), José María Torres (Numintec), Ramon Masià i Carles Tusquets (Mediolanum) tot i que no es descarta que hi pugui haver encara una cinquena candidatura, segons apunten fonts de El Nacional

Tensió no resolta

L'embolic electoral a la Cambra de Comerç de Barcelona està sent un procés llarg i complicat d'entendre. L'actual president, Miquel Valls, hauria d'haver deixat el càrrec ja fa més de quatre anys, però les circumstàncies polítiques i institucionals han portat a allargar la seva legislatura. Però el temps s'esgota.

D'entrada, la data límit per tenir els plens convocats és el 31 de març, una data prorrogable uns mesos, però no massa més. Si tot va bé, "al maig hi hauria les eleccions i a principis de juny ja hi hauria d'haver constituïts tots els plens de Cambres".

Amb tot, és sabut arreu que aquest procés electoral ha portat tensions entre Cambra i Govern. El nomenament del proper president de la Fira de Barcelona, que depèn del consens entre Cambra, Generalitat i Ajuntament, va ser també un serial de migdia amb diversos capítols, que ha acabat amb el consens sota el nom de Pau Relat per rellevar Josep Lluís Bonet.

L'últim capítol, però, va ser divendres passat, quan el consell d'administració de la Fira va deixar plantat a Valls en la reunió en què havia de presentar la proposta de Pau Relat. Tot i que va tot lligat, el tema de la Fira donaria per una pel·lícula a part. Com ha dit Valls avui -apel·lant a la reunió convocada pel dia 14 de desembre amb el consell general de la Fira, "el dia 14 se sabrà tot".