La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha reconegut aquest dimarts la ralentització del creixement del producte interior brut (PIB) a Espanya el pròxim any, tot i que ha destacat la "forta resiliència" de l'economia espanyola davant l'actual context d'incertesa. El govern espanyol preveu per aquest 2022 un creixement de l'economia del 4,4%, un avenç que s'alentirà el 2023 al 2,1%. Aquest dimarts, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha rebaixat les seves previsions de creixement del producte interior brut (PIB) espanyol vuit dècimes pel 2023, fins a l'1,2%. "En aquest moment el que preveiem és un alentiment del creixement molt significatiu, amb una previsió de creixement aquest any del 4,4% i d'un 2,2% per l'any vinent. Estem parlant d'una ralentització del creixement econòmic, però també d'una forta resiliència de l'economia espanyola", ha assenyalat la vicepresidenta des de l'oficina comercial d'Espanya a Nova York.

"Prudència i responsabilitat"

Tot i això, la vicepresidenta ha emfatitzat que fins ara l'economia espanyola continua registrant un creixement "fort" i presenta una sèrie d'elements de "fortalesa" per abordar els reptes que hi hagi al davant. Això si, la responsable econòmica del govern espanyol ha assenyalat que l'evolució de l'economia en els mesos vinents dependrà de manera substancial de com evoluciona la guerra i l'economia alemanya. Preguntada per les diferències de previsions entre el govern espanyol i els diferents organismes nacionals, Calviño ha tornat a subratllar que és una circumstància "normal", davant d'un context de "forta incertesa" com l'actual. "El més important és el missatge que l'economia espanyola continuarà creixent el 2023 i tots els organismes preveuen que creixi molt per sobre que els països del nostre entorn, continuant amb un notable dinamisme que hem registrat en aquests anys", ha destacat. En aquest sentit, ha recalcat que els pressupostos generals de l'Estat de 2023 que s'han presentat estan marcats per la "prudència i la responsabilitat fiscal".

Tot i aquest escenari de "prudència", la vicepresidenta ha tornat a insistir en un pacte de rendes entre empresaris i treballadors per tenir "un context i un marc previsible pels propers anys", ja que donaria confiança i tranquil·litat als treballadors, a les empreses, als inversors i al conjunt de la ciutadania. Per aquest motiu, Calviño ha subratllat que des del govern espanyol estan contribuint a aquest pacte amb totes les mesures per recolzar a les famílies, així com amb el recent acord amb els representants dels treballadors públics. La ministra espera que els agents socials arribin a aquest acord sobre l'evolució dels salaris en el sector privat en aquests anys, així com sobre els marges empresarials.