L'economia espanyola no recuperarà el nivell anterior a la crisi fins a finals de 2023, segons un estudi de Caixabank Research presentat en el webinar 'Conjuntura econòmica-immobiliària i perspectives' de l'Associació de Promotors Constructors d'Espanya (APCE) en col·laboració amb CaixaBank aquest dimecres. La OCDE preveia ahir una caiguda de l'11,6% del PIB espanyol el 2020.

El president de l'APCE, Lluís Marçà, ha obert l'acte digital indicant que la situació actual de pandèmia ha afectat el sector de la construcció. Tanmateix, Marçà ha indicat que no té res a veure amb la crisi financera de 2008, ja que "ara el sector és més sòlid".

Segons el president, l'any 2020 hi ha hagut fins ara una caiguda del 16,3% d'habitatges que comencen a construir-se a Espanya, mentre que a Barcelona la baixada ha estat del 12,4%, per la qual cosa "caldria augmentar la producció per tal d'equilibrar l'oferta i la demanda".

Segueix en directe tota l'actualitat sobre el coronavirus (Covid-19).

Més restriccions a Espanya

L'economista sènior de Caixabank Research, Judit Montoriol, ha indicat també que les diferències principals entre l'actual crisi i l'anterior es troben en les diferents afectacions dels sectors de l'activitat, ja que alguns com el turisme o el comerç s'han vist greument afectats, mentre d'altres s'han vist reforçats (com la sanitat o la tecnologia).

Encara que aquesta crisi també ha implicat una afectació a escala mundial, ja que s'han aplicat restriccions en l'àmbit global, Montoriol ha assenyalat que els economistes han hagut de buscar altres indicadors, com els que revelen la mobilitat en els eixos comercials. "Veiem que les restriccions a Espanya han estat més fortes que en altres països europeus, segons l'anàlisi de dades que realitza Google per conèixer la mobilitat en els eixos comercials", ha indicat l'economista.

Implicacions de la política fiscal

"La pandèmia, on empreses i treballadors han vist minvar els seus ingressos, fa necessària una política fiscal, però també necessitem un augment de la política monetària perquè els tipus d'interès es mantinguin baixos amb tal de sostenir els nivells de deute públic", assenyala també. Els tipus d'interès tendeixen a disparar-se quan existeix més risc al mercat, per això és favorable que es mantinguin baixos com a bon indicador de la salut del deute públic.

El pla de recuperació Next Generation EU consisteix en un fons de 750.000 milions d'euros (que representen un 5,4% del PIB europeu), dels quals 140.000 milions es destinaran a Espanya. Això implica un important estímul fiscal per a l'economia espanyola, tal com han apuntat algunes personalitats polítiques, que creuen que s'han d'utilitzar de manera eficient.

Fons i habitatge

D'aquests fons, el Govern té planejat executar 27.000 milions el 2021 i destinar un 6% d'aquests a la rehabilitació de l'habitatge.

A més, segons recorda Montoriol, l'Executiu central preveu rehabilitar 500.000 habitatges entre 2021 i 2023, multiplicant per 6 l'objectiu anterior, que es preveia rehabilitar 25.000.

Quant al sector immobiliari, després que el 2020 hi hagi hagut contracció de preus i vendes, s'espera que el 2021 creixin les vendes mentre que "els preus segueixin contrets prop d'un 2%".

De cara a la segona meitat de 2021 s'esperen creixements positius en ambdós factors i "el 2022 s'entraria en un nou cicle del sector immobiliari".