CaixaBank va obtenir 2.457 milions d'euros de gener a setembre, xifra que implica un 48,8 % menys que en el mateix període del 2021. Aleshores el seu benefici va arribar a 4.801 milions gràcies als efectes comptables a conseqüència de la fusió amb Bankia. L'entitat bancària ha comunicat a la CNMV, el supervisor borsari espanyol, que, en base comptable, el resultat va incrementar un 17,7%. Aquest augment es basa en l'evolució favorable de l'activitat comercial i en els estalvis de costos aconseguits a través integració amb Bankia.

El resultat fins a setembre de 2021 contemplava una aportació positiva a efectes comptables de 4.300 milions del fons negatiu de comerç. Quant al resultat comptable, CaixaBank va incrementar en un 21,5 % fins a setembre, sense comptar els efectes extraordinaris relacionats amb la fusió. Separant els efectes extraordinaris, els ingressos de l'entitat bancària van pujar fins als 8.647 milions de gener a setembre. Això implica un 2,7 % més en relació amb el mateix període de l'any passat.

La disminució del marge d'interessos (-0,4%) i dels ingressos de participades (-34,7%) es va compensar per l'evolució positiva de la resta d'ingressos (+6,9%), gràcies a una elevada activitat comercial, explica l'entitat bancària. Així mateix, l'augment del marge brut (+2,7 %) i la disminució de les despeses d'administració i amortització recurrents (-5,9%) van fer possible fins a setembre un destacat augment del marge d'explotació sense extraordinaris (+14%).

Fins al tercer trimestre del 2022, el banc ha ingressat 132 milions per dividends (-13,6%), i això inclou els percebuts per empreses com Telefónica. Els resultats atribuïts d'entitats valorades pel mètode de participació van assolir els 207 milions (-41,6%), afectats per la sortida del capital d'Erste Group Bank, entre altres motius.

Pel que fa a la rendibilitat, CaixaBank va obtenir una rendibilitat sobre recursos propis (ROTE) del 8,4% al tancament de setembre, en nivells semblants als de 2021, tot i que encara està per sota del cost de capital. Quant a l'evolució de les comissions recurrents, van incrementar un 2,1%. D'altra banda, l'entitat va aconseguir reduir els seus costos d'administració i amortització recurrents un 5,9%.

Específicament, els costos de personal van reduir-se un 8,5% interanual, a conseqüència de la sortida d'empleats pactada amb els sindicats. Quant a l'evolució del crèdit, CaixaBank va seguir creixent tant en particulars com en empreses i la cartera de crèdit sana -traient els saldos dubtosos- va augmentar en 11.491 milions, un 3,4 %, fins als 351.462 milions. En particular, la cartera sana d'empreses va pujar un 7%, en consum va repuntar un 3,6 % i un 0,8% en hipoteques.

En concret, en hipoteques a particulars es van doblar les concessions amb relació al mateix període del 2021, amb 10.527 milions, de manera que l'entitat obté una quota de nova producció d'hipoteques del 23 %. Predominen les hipoteques a tipus fix, que suposen més del 90% de les signades en els nou primers mesos d'aquest any. Així mateix, va tenir una bona evolució el crèdit al consum, que augmenta un 23 % en comparació als nou primers mesos de l'any passat.

Baixa la morositat i se situa en mínims de 2008

Tot i el dificultós context macroeconòmic, influït per la inflació elevada, la morositat va disminuir fins al 3%, a nivells mínims no aconseguits des de 2008. Sense perdre de vista que les incerteses macroeconòmiques continuen latents, CaixaBank disposa d'un fons col·lectiu de provisions per import de 1.257 milions d'euros. Aquest fons s'ha mantingut estable en el trimestre, destaca el banc. Pel que fa als recursos totals de clients, es van situar al tancament de setembre en 612.504 milions (cauen un 1,2% l'any). Els actius sota gestió se situen en els 144.133 milions d'euros (-8,8% a l'any), penalitzats per la forta volatilitat dels mercats.

L'entitat subratlla que malgrat l'entorn macroeconòmic i del mal comportament dels mercats financers, va poder captar 10.948 milions. D'altra banda, l'entitat manté una posició forta de capital i liquiditat i va situar la ràtio de solvència CET1 en el 12,4% després de l'impacte del programa extraordinari de recompra d'accions. En un comunicat, el conseller delegat del banc, Gonzalo Gortázar, afirma: "Afrontem els trimestres que venen amb una elevada fortalesa financera que ens permetrà ajudar la societat en l'actual context d'incertesa".