CaixaBank ha estat escollit ‘Millor Banc en Finançament Sostenible a Espanya 2022” per la revista Global Finance en els seus premis ‘Sustainable Finance Awards’. Aquests guardons, que celebren aquest any la seva segona edició, destaquen a les entitats líders en iniciatives de finançament sostenible per mitigar els efectes negatius del canvi climàtic i ajudar a construir un futur més sostenible. El jurat dels premis, format pels editors de la revista, va escollir els guardonats que van presentar les millors pràctiques en finançament sostenible segons múltiples criteris com a polítiques de governança, objectius fixats, i iniciatives implementades en finançament social i mediambiental durant l'any 2021.

Segons el director editorial de la revista, Joseph Giarraputo, la pandèmia i les disrupcions sofertes en el sector energètic han posat en relleu els riscos del canvi climàtic en un moment en el qual les noves innovacions tecnològiques ofereixen noves solucions per construir un futur sostenible per a tots. I afegeix: “Aquests premis reconeixen les entitats financeres que destaquen no sols pels seus esforços per assegurar un finançament adequat de totes les iniciatives sorgides en aquest àmbit, sinó també per la seva creativitat a l'hora d'afrontar aquests reptes globals”.

CaixaBank, compromès amb el finançament sostenible

El premi al ‘Millor Banc en Finançament Sostenible a Espanya 2022’ és un reconeixement a CaixaBank en un any en què l'entitat ha reafirmat el seu compromís amb el finançament sostenible. L’any 2021, el banc va mobilitzar 31.375 milions d'euros en finançament sostenible, procedent tant de préstecs com de bons sostenibles, la qual cosa va suposar un augment del 150% del volum respecte a l'any anterior. En l'apartat de préstecs sostenibles, l'entitat va batre el seu rècord històric en préstecs sostenibles, amb 11.595 milions d'euros, i es va posicionar com el 6è banc a nivell europeu en préstecs verds i sostenibles en les League Tables Top Tier per volum, segons Refinitiv, i va ser el banc espanyol més ben col·locat en aquesta classificació.

També va ser un any històric per a MicroBank, el banc social de CaixaBank, que va concloure l’any 2021 amb una xifra rècord tant en nombre d'operacions materialitzades com en volum de finançament, posant especial accent en el finançament a les famílies amb dificultats d'accés al crèdit. D'aquesta manera, MicroBank va destinar l’any 2021 un total de 953 milions d'euros a finançament amb impacte social, la qual cosa suposa un augment del 5,8% respecte a l'exercici anterior; i va atorgar 107.222 préstecs, un 1,74% més que el 2020.

En l'àmbit de les emissions de bons sostenibles, l'entitat va mobilitzar 19.780 milions d'euros durant l’any 2021, un 164% més que l'any anterior. En aquest àmbit, cal destacar el lideratge de CaixaBank quant a bons propis, amb l'emissió de quatre bons en format verd o social per valor de 3.500 milions d'euros, que se sumen als tres llançats en el 2019 i el 2020, i al llançat l’any 2022. D'aquesta manera, CaixaBank és el banc europeu amb més volum d’emissions pròpies de bons ASG en euros, per uns 7.500 milions d'euros.

Referent en sostenibilitat a Europa

En el seu nou pla estratègic, CaixaBank s'ha fixat com a prioritat consolidar-se com a referent en sostenibilitat a Europa donant suport a la transició energètica d'empreses i particulars. Per això, CaixaBank vol mobilitzar 64.000 milions d'euros en finançament sostenible en el període 2022-2024, a través de l'impuls de diverses iniciatives centrades en l'oferta de productes, l'assessorament ASG, la conscienciació i la formació. Les iniciatives en aquest àmbit se centraran a impulsar la transició energètica de les empreses i del conjunt de la societat, mitjançant, entre d’altres, el desenvolupament de solucions per a particulars amb focus en mobilitat i habitatge sostenible, i el foment de les inversions amb criteris ASG.

A més, el pla fixa com a objectiu liderar l'impacte social positiu i afavorir la inclusió financera, impulsant solucions de microfinances, principalment a través de MicroBank, i mantenint el compromís amb el món rural, adaptant els canals d'atenció a les necessitats dels diferents col·lectius de clients. En el cas de MicroBank, els objectius per a l’any 2024 suposen aconseguir els 3.500 milions d'euros en nova concessió de finançament social, la qual cosa suposa un 36% més que el que es disposa en el període 2019-2021, i poder aconseguir més de 413.300 beneficiaris de microcrèdits.