El Bundesbank observa al seu butlletí mensual, publicat aquest dilluns, que l'economia alemanya tampoc no creix a l'estiu després d'haver-se contret en el segon trimestre un 0,1 % respecte al primer trimestre.

El banc central diu que "l'economia alemanya seguirà previsiblement sense impulsos també a l'estiu de 2019" i afegeix que el creixement econòmic "podria contreure's" de nou lleugerament en el tercer trimestre.

El debilitament continu de la indústria té una importància decisiva en la contracció econòmica d'Alemanya, segons el butlletí d'agost.

La producció industrial es contraurà notablement en el trimestre actual segons les dades actuals disponibles perquè les empreses alemanyes es van adjudicar menys demanats a la primavera que en el primer trimestre, que ja havia estat feble.

El debilitament es concentra fins ara en la indústria i en les exportacions perquè ha caigut la demanda exterior a causa dels conflictes internacionals i el Brexit, segons la font.

Les exportacions al Regne Unit han estat febles a la primavera perquè es va establir a finals de març la data límit de l'acord del Brexit i moltes empreses havien avançat les compres als mesos d'hivern, afegeix.

Tendència baixista de la indústria

Però el butlletí d'agost adverteix també que la caiguda ha afectat a altres sectors perquè en la construcció ha baixat el volum de negocis i el comerç a l'engròs es veu arrossegat per la tendència a la baixa de la indústria.

No obstant això, el comerç minorista i alguns sectors de serveis han proporcionat impulsos positius, afegeix el Bundesbank, i destaca que les expectatives de producció i d'exportacions a curt termini s'han enterbolit de nou, però que els sectors orientats a l'economia nacional han pogut evitar fins ara aquest debilitament i donen suport a la conjuntura alemanya.

Es manté també l'auge del sector de la construcció, encara que les empreses en alguns sectors de serveis són menys optimistes respecte al futur, segons la font.

Les perspectives d'ingressos de les llars són favorables, però es noten les primeres mostres del debilitament conjuntural al mercat laboral, l'evolució del qual dependrà de com vagi la conjuntura, segons el Bundesbank.