La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres una proposta per obligar els bancs a oferir als seus clients la possibilitat de fer pagaments instantanis en menys de deu segons i qualsevol dia de la setmana a tota la Unió Europea, després de constatar que aquest servei, possible mitjançant plataformes com Bizum, amb prou feines representa un 11% de les transferències realitzades en euros cada any. "Els diners hauria de poder canviar de mans ràpidament, amb un clic", ha defensat la comissària de Serveis Financers, Mairead McGuinness, que ha explicat que Brussel·les planteja normes vinculants perquè l'evolució no s'ha produït de manera natural i "si es deixa a mans del mercat podria portar una dècada que els pagaments immediats fossin la norma. Els detalls de la proposta ara hauran de ser negociats entre el Parlament Europeu i els Vint-i-set abans que vegi la llum.

Els serveis de pagament instantani han penetrat de manera molt desigual als països de la Unió Europea, amb un terç dels països on tan sols hi ha aquesta possibilitat i diversos on les comissions cobrades per les entitats de pagament superen les que s'imposen a pagaments convencionals. Per això, Brussel·les vol fixar un límit a les comissions que el servidor de pagament podrà cobrar per prémer l'operació en euros, de manera que en cap cas no pugui ser superior al cost d'una transferència clàssica gestionada per la mateixa entitat.

També s'exigirà a les entitats que garanteixin la disponibilitat universal dels pagaments instantanis en euros, amb l'obligació per als proveïdors de serveis de pagament a la Unió Europea que ofereixen ja la possibilitat de transferències en euros que facin el pas a incloure l'instantani a un termini tancat. Una altra clau per afavorir els pagaments instantanis a ulls dels serveis comunitaris és reforçar la seguretat d'aquests processos per guanyar la confiança dels clients, ja siguin particulars o empreses. Per això, la nova norma obligarà, per exemple, que els proveïdors hagin de comprovar abans d'executar el pagament que el número de compte bancari (IBAN) i el número de beneficiari es corresponen per poder alertar aquest últim en cas d'error o frau .

Finalment, la proposta comunitària vol agilitzar els procediments de control europeus per filtrar els noms de persones sobre les quals pesen sancions de la Unió Europea i, per tant, tenen congelats els actius en territori comunitari. Brussel·les proposa que les entitats puguin actualitzar almenys una vegada al dia les dades dels seus clients en relació amb les sancions per evitar que hagin de perdre temps comprovant aquest factor en cada transferència instantània, perquè aquest control impediria fer l'operació en segons. En aquest sentit, l'Executiu comunitari recorda que només el 9,4% de les transferències actuals són rebutjades i, en el 99,8% dels casos és per un motiu erroni.

L'èxit de Bizum

El llançament de Bizum va causar furor en permetre fer transferències entre contactes de l'agenda els bancs dels quals estiguessin adscrits a Bizum de manera immediata de manera totalment gratuïta. El funcionament de Bizum és molt simple i per això s'ha instaurat al nostre dia a dia arribant a poder posicionar-se com a mitjà de pagament entre persones i properament entre clients i comerços. Bizum va sorgir com a projecte conjunt de les banques espanyoles per trobar a l'avantguarda quant a productes innovadors bancaris així com el llançament conjunt d'una fintech.

És pionera a nivell europeu oferint a les entitats adscrites mètodes de pagament i transferència més ràpids, barats i transparents. Els pilars de Bizum són: la immediatesa (un cop enviats els diners per una persona al teu compte aquest es reflectirà directament al teu compte); el seu ús universal (sense necessitat ni restriccions entre bancs i sense haver de canviar una altra entitat); i el seu ús integral (permetent el pagament entre particulars, comerç i comerç en línia). Actualment 27 entitats bancàries són les propietàries de Bizum, que operen en el mercat espanyol.