Els mercats internacionals pateixen les conseqüències de la inestabilitat a Europa. El Wall Street ha obert aquest divendres amb pèrdues. El Dow Jones d'Industrials ha patit una baixada lleugera del 0,08%, mentre que el tecnològic Nasdaq ha retrocedit un 0,53%, seguint amb la caiguda dels últims dies de la qual encara no han aconseguit recuperar-se. Els analistes apunten a la incertesa sobre Ucraïna davant una possible invasió de Rússia i les amenaces d'Occident d'imposar encara més sancions econòmiques a Moscou. Paral·lelament, la criptomoneda bitcoin també ha patit una davallada arran de la declaració d'intencions del Banc Central rus de prohibir la compra i venda d'aquesta divisa, a més de la mineria. Per sectors, les majors pèrdues s'han vist en les empreses de serveis de comunicació (1,5%), les de matèries primeres (1,34%) i les d'energia (1,32%), mentre que les pujades estaven liderades per les companyies de l'àmbit immobiliari (0,86%). En altres mercats, el petroli de Texas ha baixat a 84,70 dòlars el barril, l'or ha protagonitzat un descens fins als 1.842,3 dòlars l'unça, el bo a deu anys ha baixat a l'1,753% i el dòlar li guanya terreny a l'euro, amb un canvi d'1,135.

Nova York

Deu minuts després de l'inici de les operacions a la Borsa de Nova York, el Dow Jones ha baixat 29,12 punts, fins a situar-se als 34.686,27, mentre que el selectiu S&P 500 ha perdut un 0,38% o 17,09 enters, fins als 4.465,64. D'altra banda, l'índex compost del mercat Nasdaq és la que ha patit més en l'obertura i ha perdut 74,43 unitats, situant-se en 14.079,59 unitats. El Nasdaq va entrar aquesta setmana en territori de correcció quan va caure un 10% per sota del seu últim rècord, registrat el novembre passat, quan els valors tecnològics es van veure arrossegats per les perspectives d'una política monetària més dura per part de la Reserva Federal, i davant les diverses pujades dels tipus d'interès previstes enguany. Aquest divendres, l'índex també s'ha vist afectat per l'enfonsament dels títols de Netflix, que ha perdut més d'un 22%, l'endemà d'anunciar una baixada en el ritme de nous usuaris el 2021. Aquesta plataforma de streaming és la primera gran tecnològica que ha donat a conèixer els seus comptes trimestrals, i les xifres han decebut als inversors. Per la seva banda, altres gegants com Apple o Tesla tenen previst informar de la seva situació financera la setmana vinent.

Tòquio

El principal índex de la Borsa de Tòquio, el Nikkei, ha caigut un 2,23% en l'arrencada de la sessió d'aquest divendres, contagiat per les pèrdues a Wall Street i les noves restriccions en diverses parts del país per a frenar un rebrot de coronavirus. Transcorreguda la primera mitja hora de negociació, el Nikkei ha acumulat un descens del 2,23%, o de 618,40 punts, i s'ha situat en els 27.154,53 enters. El segon indicador, el Topix, que agrupa els valors de la primera secció, ha perdut un 1,88%, o 36,36 punts, i es queda en 1.902,17 unitats. El fabricant de vehicles Toyota Motor ha acumulat el volum més gran d'operacions en l'arrencada de la jornada i ha caigut un 3,79%; seguit pel fabricant de components per a semiconductors, Lasertec, que s'ha desfet de més d'un 3,55%.

D'altra banda, criptomoneda bitcoin cotitza avui per sota dels 39.000 dòlars, en reacció al comunicat del Banc Central de Rússia on critiquen l'ús d'aquestes divises perquè diuen que perjudica l'agenda verda del país i el subministrament de gas i fomenta el mercat negre. Per això han demanat una prohibició general de l'ús i la creació de totes les criptomonedes. Amb això, Rússia seguiria els passos de molts dels seus veïns asiàtics contra l'expansió de les criptomonedes.