CaixaBank i Bankia, dues de les quatre principals entitats del país, es troben negociant una integració que donaria lloc a la primera entitat de banca domèstica a Espanya, integració que ha estat ben rebuda per la Borsa. Aquest divendres la cotització en borsa d'ambdós bancs s'ha disparat en l'obertura de la sessió. Bankia és l'entitat més afavorida, amb avenços que han superat el 30% a primeres hores, mentre que CaixaBank ha pujat fins més de 14%.

A les 14 hores, els títols de Bankia son els que més pugen del mercat espanyol, amb un 27,33%, seguits dels de CaixaBank, que es revaloritza el 14,24%. Aquestes pujades han arrossegat a l'alça la resta de les entitats bancàries, que s'han despertat amb importants pujades. Banc Sabadell augmenta la seva cotització per sobre del 12%, Bankinter per sobre del 6%, mentre que BBVA i Santander superen el 4%.

La fusió compta amb el suport del govern espanyol

La unió donarà lloc al primer banc espanyol, amb uns actius totals de 664.027 milions d'euros, en sumar els 445.572 milions del banc català i els 218.455 milions de Bankia. Al seu torn, l'operació suposarà un canvi important en el pes accionarial en ambdues entitats. Així, l'Estat —que controla actualment més del 60% de Bankia a través del FROB— quedaria diluït a prop del 14% de les accions de la nova entitat. El nou banc està previst que quedi en mans de l'actual número u de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri. L'actual número dos de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, seria el conseller delegat.

Dijous a la nit ambdues entitats van comunicar a la CNMV l'estat de les negociacions amb fets rellevants. Les negociacions —els responsables de les quals han aconseguit mantenir-les en secret les últimes setmanes— estan en un nivell avançat i a més compten amb el suport del govern espanyol i de la vicepresidenta Nadia Calviño. Malgrat la confirmació, no s'han donat detalls de l'operació, que es convertiria en una de les fusions bancàries més importants dels últims anys.

La concentració s'acceleraria en un context complicat per a la banca pels baixos tipus d'interès i per la crisi del coronavirus. Al seu torn, hi han hagut nombroses crides de les autoritats financeres internacionals per accelerar processos de fusions bancàries a Europa.

Reforç de la quota de mercat

Les autoritats de supervisió han tingut coneixement de les negociacions i esperen que se'ls comuniqui el resultat final amb aspectes com el repartiment del poder intern en la nova companyia o el pla de negoci. Des del punt de vista industrial, la fusió reforçarà de manera important la quota de mercat que actualment tenen els dos bancs en les principals àrees de creixement econòmic d'Espanya.

Mentre que CaixaBank és molt fort a Catalunya, llles Balears, Madrid, País Valencià i Andalusia, Bankia, per la seva part, és el primer banc de Madrid i també és important al País Valencià. Queda per concretar on quedarà la seu social de l'entitat fusionada, ja que ara ambdues entitats financeres tenen les seves respectives seus a València.

Bankia va guanyar 142 milions d'euros en la primera meitat de 2020, un 64,4% menys que un any abans, després de dotar 310 milions d'euros en provisions per afrontar la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19. Per la seva banda, CaixaBank va guanyar 205 milions d'euros, un 67% menys que fa un any, després de realitzar provisions per import de 1.155 milions per la pandèmia.

 

Imatge principal: La cotització dels índexs de l'IBEX-35. Foto: Efe

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat