L'Assemblea Legislativa d'El Salvador, de majoria oficialista, va aprovar aquest dimarts la Llei Bitcoin, que permetrà el curs legal de l'esmentada criptomoneda, amb el que el país centreamericà es converteix en el primer al món en reconèixer el Bitcoin com una moneda legal d'intercanvi.

La iniciativa, que només estableix el curs legal del Bitcoin i no d'altres criptomonedes ni dels projectes subjacents, va ser aprovada amb els vots de 62 diputats dels 84 en el Parlament i entrarà en vigència 90 dies després de la seva publicació al Diari Oficial. La mesura no va comptar amb els vots de 19 diputats, 14 parlamentaris de l'Aliança Republicana Nacionalista (Arena, dreta), 4 del Front Farabundo Martí per a l'Alliberament Nacional (Arena, dreta) i un del diputat Johnny Wright de Nuestro Tiempo, tots partits opositors.

D'acord amb el decret, la llei té com a objecte la regulació del Bitcoin com a moneda de curs legal, il·limitat en qualsevol transacció i a qualsevol títol que les persones naturals o jurídiques públiques, o privades requereixin realitzar. La normativa, que va ser donada a conèixer pel president Nayib Bukele a través de Twitter, va ser introduïda a la sessió del Parlament sense més discussió legislativa.

Què estableix la llei Bitcoin?

La llei estableix que el canvi entre el bitcoin i el dòlar estarà establert "lliurement pel mercat" i no estarà subjecta a impostos sobre els guanys de capital igual com qualsevol moneda de curs legal. Els usuaris de bitcoin l'utilitzen principalment com un refugi de valor a llarg termini en espera que el seu preu pugi al llarg del temps.

La legislació també indica que tot agent econòmic beurà acceptar el bitcoin com a forma de pagament "quan així li sigui ofert per qui adquireix un bé o servei" i que l'òrgan Executiu crearà l'estructura institucional necessària per a la circulació de la criptomoneda, d'acord amb el que estableix la llei.

El diputat opositor Rodrigo Ávila va assenyalar durant la seva intervenció en el ple que el bitcoin és "un mecanisme monetari volàtil i el seu ús genera una situació greu si no es prenen les mesures pertinents". També va assenyalar que a "diversos" països s'ha prohibit l'ús de criptomonedes, en especial el bitcoin, i en "d'altres" s'ha alertat sobre l'ús específic del bitcoin. Va agregar que el bitcoin "es permet a diversos països, però no ha estat oficialitzat com a moneda de curs legal, el que sí que s'està fent aquí sense una anàlisi més important, ni la discussió deguda."

Tanmateix, el president Bukele va assenyalar en el seu Twitter que "la #LeyBitcoin és ambiciosa, però senzilla, a més està ben estructurada perquè en tingui risc zero per a qui no vulguin assumir riscos". Va apuntar que "el Govern garantirà la convertibilitat al valor exacte en dòlars al moment de cada transacció". "Al seu torn, portarà inclusió financera, inversió, turisme, innovació i desenvolupament econòmic per al nostre país (...) que ningú no ens digui que som molt petits per ser grans", va agregar.

L'òrgan Ejecutivo haurà de crear el reglament que regeixi l'aplicació de la llei, per la qual cosa s'espera que en aquesta quedin aclarits alguns elements que no explica la legislació, com la "convertibilitat automàtica i instantània" de bitcoin a dòlar.