El Banc Central Europeu (BCE) encara no s'atreveix a sorprendre. Després de la nova onada de nerviosisme i volàtil tranquil·litat dipositada en la sessió d'aquest dijous, els tipus d'interès s'han mantingut inamovibles a la seva butaca del 0%. Tan històrics com en els últims sis mesos, sent els més baixos que ha conegut mai la moneda única de la Unió Europea (UE). Tampoc no s'han mogut el tipus marginal de crèdit que seguirà al 0,25% i el tipus aplicat a la facilitat de dipòsit bancari que persisteix en la seva negativitat amb el -0,4%.

Més novetats: el programa de compra de deute pública i privada de fins a 80.000 milions mensuals es mantindrà intacte fins al març del 2015 "o fins a una data posterior en cas que fos necessari". I aquesta necessitat depèn de què la inflació compleixi o no el seu objectiu que es troba per sota del 2%. Per la seva part, el programa de compra de deute corporatiu segueix en marxa des de juny.

I per si algú espera encara més sorpreses, l'entitat monetària europea presidida per Mario Draghi ha deixat clares les seves previsions: "mantenir els tipus d'interès oficials en els nivells actuals, o en nivells inferiors, durant un període prolongat que superarà amb escreix els horizons de les nostres compres netes d'actius."

Una política monetària "efectiva"

Malgrat que en aquesta ocasió, els analistes tenien més dubtes sobre el que succeiria en aquesta nova sessió del BCE, al final s'ha tancat sense sorpreses. Mateixes taxes d'interès oficials, mateixes mesures d'estímul monetari, mateixa confiança en què el seu programa de deute públic i privat tingui recorregut en els propers mesos. Símptoma que quan les coses funcionen és millor no tocar-los o mostra potser que encara és aviat per emprendre nous camins.

Al món macroeconòmic, les expectatives són sempre fonamentals. Per això, no és d'estranyar que Draghi hagi emfatitzat que la seva política monetària és "efectiva". I que "els tipus d'interès han de ser baixos avui per poder ser alts demà." Això no hauria de servir d'excusa, segons Draghi, per a les entitats en la seva voluntat de justificar els seus problemes. I és que "els tipus d'interès no afecten la capacitat de prestar", ha afegit. 

A la recerca de munició

Però a l'espera que es continuïn implementant noves mesurades, el banquer italià ha reiterat també que continua buscant nova munició, sense atrevir-se encara a posar creus al calendari. "I en cas que sigui necessari, actuarem amb tots els instruments disponibles durant el mandat." I per als escèptics: "No hi ha dubtes sobre la voluntat i la capacitat d'actuar i l'habilitat per aconseguir-ho."

Per un altre costat, també ha instat els països membres de l'Eurozona a implementar "reformes fiscals que donin suport a la recuperació econòmica mantenint-se d'acord amb les regles fiscals de la UE". I és que saber compaginar les polítiques monetàries comunes amb les polítiques fiscals de cada membre és encara avui un dels grans reptes d'aquesta unió.

Fins al moment, el creixement i la inflació de l'eurozona segueixen debilitats. En el seu intent de reanimar l'economia, el BCE s'ha deixat gran part de l'arsenal però encara va a la recerca de més munició. Només falta que Draghi decideixi quan actuar. Una cosa que segons els analistes financers podria ser qüestió de mesos fins al punt d'adornar el Nadal amb estímuls monetaris. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat