Ja és oficial, el Banc Central Europeu (BCE) començarà a apujar els tipus d'interès a partir del pròxim mes de juliol, en el que serà la primera pujada dels últims 10 anys. Concretament, l'entitat dirigida per la francesa Christine Lagarde, ha anunciat aquests dijous que la pujada en qüestió serà de 25 punts bàsics amb l'objectiu de frenar el fort augment de la inflació per la guerra a Ucraïna. A més, el BCE també ha anunciat que finalitzarà les compres de deute públic i privat de la zona euro a partir de l'1 de juliol davant la forta pujada de la inflació, una mesura s'aplica des del 2015 i que té com a objectiu evitar la caiguda de preus en un escenari de tipus baixos, com és el que teníem fins ara. 

L'inici de la pujada dels tipus d'interès es donarà en la reunió que mantindrà el Consell de Govern del BCE el 9 de juliol. A més, també ha avançat que la del juliol no serà l'última pujada, ja que al setembre n'hi haurà una altra, encara que no ha esmentat de manera explícita que aquesta segona pujada sigui també de 25 punts bàsics. El que sí que ha subratllat que "el calibratge d'aquesta pujada de tipus serà dependent de les perspectives d'inflació a mitjà termini", per la qual cosa si aquestes previsions "persisteixen o es deterioren, un major increment serà apropiat".

Més enllà del mes de setembre, el Consell de Govern ha anticipat que es produirà una senda "gradual" d'increments en els tipus d'interès amb l'objectiu de reconduir la inflació fins a una taxa del 2% a mitjà termini. "L'alta inflació és un gran desafiament per a tots nosaltres. El Consell de Govern s'assegurarà que la inflació torna al seu objectiu del 2% a mitjà termini", ha subratllat el BCE en el comunicat difós aquest dijous. La pujada dels tipus d'interès que es produirà al juliol serà la primera realitzada per l'autoritat monetària des de juliol de 2011. A més, suposarà retornar els tipus d'interès a cotes que no es registraven des de 2014.

S'acaba la compra de deute

La pujada dels tipus d'interès no ha estat l'única novetat anunciada pel BCE aquest dijous. I és que ha confirmat també que deixarà de comprar deute públic a partir del juliol. Cal recordar que en els últims mesos, el BCE ha estat reduint el volum de compres de deute, i és que a l'abril va adquirir actius per valor de 40.000 milions, mentre que al maig van passar a ser 30.000 milions i està previst que al juny el volum es redueixi fins a 20.000 milions. En la seva última reunió, celebrada a l'abril, el Consell de Govern del BCE ja va informar que la compra de deute s'acabaria durant el tercer trimestre de l'any, però encara no havia donat una data. En les últimes setmanes, tant Lagarde, com la resta de membres del Comitè Executiu, havien avançat que probablement les compres netes finalitzaven al juliol. Al juliol serà la segona vegada que el BCE porti a zero les compres netes d'actius a l'empara de l'APP des que va iniciar aquest programa d'estímuls l'octubre de 2014. Entre gener i octubre de 2019 el BCE ja va aturar les compres netes d'actius, únicament limitant-se a reinvertir els venciments.