L'entitat bancària BBVA ha registrat un benefici de 1.141 milions d'euros en el tercer trimestre del 2020, el millor resultat trimestral de l'any, un 79,5% superior al del segon trimestre, segons ha informat aquest divendres l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). D'aquesta manera, aconsegueix reduir les seves pèrdues fins a 15 milions d'euros durant els nou primers mesos.

El resultat assolit entre juliol i agost d'aquest any és un 6,8% menor que l'aconseguit durant el mateix període de l'exercici anterior. L'entitat ha destacat que els resultats trimestrals han batut les expectatives del mercat en un 48%, en esperar el consens d'analistes un resultat de 773 milions d'euros.

"El benefici del tercer trimestre creix amb força davant els trimestres anteriors. Aquesta bona evolució és resultat de la fortalesa dels nostres ingressos recurrents, l'excel·lent control de despeses i els menors sanejaments, gràcies al significatiu esforç d'anticipació de provisions de la primera part de l'any," ha assenyalat el conseller delegat de BBVA, Onur Genç.

Aquestes provisions ascendeixen a 200 milions en el tercer trimestre, mentre que el primer van ser de 1.400 i en el segon de 600 milions. "Si comparem les nostres provisions i taxes de cobertura amb la resta d'Europa, són molt més altes" ha assenyalat Genç.

En els nou primers mesos de l'any, el benefici atribuït va assolir 2.069 milions d'euros, un 36,6% menys en taxa interanual, excloent el deteriorament del fons de comerç dels Estats Units registrat en el primer trimestre (-2.084 milions d'euros). Incloent aquest impacte, el resultat atribuït va ser negatiu en 15 milions d'euros, davant un benefici de 3.667 milions d'euros d'un any abans, i després d'incórrer en pèrdues de 1.157 milions en el primer semestre d'aquest any després de provisions pel Covid-19.

Els recursos de clients augmenten un 8,7%

L'entitat ha ressaltat que els seus resultats han anat de menys a més el 2020, principalment pels menors sanejaments i provisions. A més, en els últims tres mesos s'ha vist una recuperació de l'activitat minorista a totes les geografies, que s'ha reflectit al compte de resultats del tercer trimestre.

Quant a balanç i activitat, la xifra bruta de préstecs i avançaments a la clientela es va situar el setembre en 379.018 milions d'euros, un 4,2% per sobre del tancament de l'any anterior, mentre que els recursos de clients van augmentar un 8,7% entre gener i setembre, fins a 495.171 milions d'euros, impulsats pels dipòsits a la vista.

Preguntat per la possible reducció de la plantilla derivada de la pandèmia, el director de l'entitat ha expressat que "els treballadors del sector bancari són molt necessaris, només que la seva funció ha d'evolucionar i centrar-se en l'assessoria. La quantitat de treballadors en plantilla evolucionarà, però tampoc moltíssim". Està previst que es tanquin 160 sucursals, en línia amb les previsions de l'inici d'any, segons ha expressat la companyia.

Quant a una possible ampliació de les línies d'ajuts ICO enfocats a la pandèmia per part del govern espanyol, Genç ha expressat que "qualsevol cosa que es pugui fer per als autònoms i pimes fins que tinguem una vacuna és bona idea".

A Espanya guanya 440 milions fins al setembre

A Espanya, el marge brut dels nou primers mesos de l'any va créixer un 3,2% interanual, gràcies a l'impuls de les comissions i el resultat d'operacions financeres (ROF), mentre el marge net va registrar un avenç interanual del 16,6% fins al setembre gràcies, així mateix, a la forta contenció de costos: les despeses d'explotació van decréixer un 6,7% en el període, la caiguda més pronunciada dels últims cinc anys.

Quant als indicadors de risc, la taxa de mora es va situar en el 4,32% i la de cobertura, en el 67,6%. Després del fort repunt experimentat en el primer trimestre, el cost de risc acumulat ha anat millorant fins a situar-se en el 0,80% a setembre.

El directiu també ha descartat que es puguin produir fusions a nivell internacional, perquè "es tracta de crear valor per als accionistes. És difícil crear sinergies en els costos de distribució (oficines, fets servir..) si cada un els té en un país diferent. No crec que hi vagi a haver moltes fusions en aquest sentit perquè els estalvis són mínims". El president no ha assenyalat a ningun cap altre banc espanyol com a possible company de fusió a futur.

 

Imatge principal: Una sucursal de BBVA. Foto: ACN