BBVA va registrar un benefici atribuït de 3.311 milions d'euros durant els nou primers mesos d'aquest any, davant les pèrdues de 15 milions d'euros que es va anotar l'exercici anterior, i engegarà una recompra d'accions de fins al 10% de la seva capital, per un import màxim de 3.500 milions d'euros. Es tracta d'una de les recompres d'accions més grans d'Europa fins ara, segons ha destacat aquest divendres l'entitat.

El benefici atribuït del grup inclou impactes no recurrents com els 280 milions d'euros dels resultats generats per BBVA USA i la resta de societats venudes a PNC fins a l'1 de juny de 2021 i els 696 milions dels costos nets associats a la reestructuració a Espanya

Així mateix, el resultat recurrent, excloent impactes no recurrents, va ser de 3.727 milions entre gener i setembre d'aquest any, un 85% més que un any abans. Només en el tercer trimestre, el benefici atribuït va ser de 1.400 milions d'euros, un dels més elevats de la història. Aquest resultat ha estat possible gràcies a la fortalesa del marge d'interessos i les comissions, així com a una evolució millor de l'esperat dels sanejaments crediticis.

"Sòlida" capacitat de generació de capital

El grup ha assegurat que manté una "sòlida" capacitat de generació de capital (+31 punts bàsics des de juny), amb una ràtio CET1 'fully loaded' del 14,48% a tancament de setembre, una xifra que es troba "folgadament" per sobre (588 punts bàsics) dels requeriments regulatoris. Aquesta fortalesa de capital permet a BBVA executar la recompra d'accions de fins al 10% del seu capital.

La recompra s'executarà en diversos trams durant un període màxim de dotze mesos. El primer d'ells, per un import màxim de 1.500 milions d'euros, i l'execució del qual s'estima que durarà de tres a quatre mesos, començarà després de l'Investor Day (18 novembre). La ràtio CET1 'proforma' del Grup, descomptant l'import màxim de 3.500 milions d'euros, se situaria en el 13,18%.

A més, el passat 12 d'octubre BBVA va pagar una quantitat de 0,08 euros bruts per acció en efectiu a compte dels resultats de l'exercici 2021.

D'aquesta forma, el grup continua posant el focus en la creació de valor per a l'accionista. El valor comptable tangible per acció més dividends es va situar en 6,55 euros a tancament de setembre (+12,3% interanual).

"En el tercer trimestre de 2021 els nostres resultats han avançat de forma extraordinària. El benefici atribuït va assolir 1.400 milions d'euros, gràcies al bon comportament dels ingressos recurrents i a la millora dels indicadors de risc. La gran fortalesa del capital ens permet continuar creixent i incrementar la remuneració als nostres accionistes. En aquest sentit, el Banc Central Europeu ha autoritzat la recompra de fins al 10% de les nostres accions per un import màxim de 3.500 milions d'euros, una de les més grans d'Europa fins ara," ha assenyalat el conseller delegat de BBVA, Onur Genç.

onur genç conseller delegat BBVA EP

Conseller delegat de BBVA, Onur Genç / Europa Press

Entre gener i setembre d'aquest any, el marge d'interessos va registrar una alça interanual del 2,5%, fins a 10.708 milions d'euros, mentre que les comissions van créixer al 19,2% interanual, fins a 3.518 milions d'euros.

En conjunt, el marge d'interessos més les comissions netes -que constitueixen els ingressos típics del negoci bancari- van augmentar un 6,1% interanual, fins a 14.226 milions d'euros.

El marge brut va créixer un 5,6% interanual entre gener i setembre, fins a 15.589 milions d'euros, mentre que el marge net va ascendir a 8.613 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, un 4,9% més que un any abans.

En els nou primers mesos d'aquest any, destaca, segons el banc, l'acusat descens dels sanejaments (-46,2%) -gràcies a la bona evolució dels riscos subjacents, en línia o fins i tot millor que els nivells prepandèmia-, així com de les provisions i altres resultats (-72,7%).

Indicadors de risc

Quant als indicadors de risc, destaca el descens del cost del risc acumulat de l'any, fins al 0,92% (davant un 1,68% un any abans i un 1,00% fa tres mesos), una evolució millor de l'esperat, segons l'entitat.

La taxa de mora va millorar respecte a juny fins al 4% i la de cobertura va créixer fins al 80%. Aquestes xifres exclouen els saldos corresponents al negoci dels Estats Units venut a PNC.

En balanç i activitat, la xifra de préstecs i avançaments a la clientela (brut) va registrar un creixement de l'1,5% respecte al tancament de desembre de 2020, molt afavorida per l'evolució en clients particulars (+2,5%), amb creixements a gairebé tots els països.

Així mateix, els recursos de clients van créixer l'1,5% en el mateix període per l'evolució favorable dels dipòsits a la vista i dels recursos fora de balanç en totes les geografies (especialment, els fons d'inversió a Espanya i a Mèxic).

 

Foto principal: Seu del banc BBVA / ACN