El BBVA ha obert la porta a compres i fusions futures per consolidar-se en els mercats on opera sempre que "les xifres tinguin sentit". Així ho ha assegurat el conseller delegat del banc, Onur Genç, en la roda de premsa de presentació dels beneficis del primer semestre, en el qual ha guanyat 1.911 milions d'euros, que ha qualificat de "sòlids resultats".

Genç ha dit que es plantegen oferir més dividends si no acaben fent aquestes compres o fusions. A més, l'entitat ha demanat permís al Banc Central Europeu per iniciar aquesta tardor el procés de la recompra del 10% de les accions, que ara mateix estan "molt barates" amb el capital obtingut de la venda del negoci dels Estats Units.

El primer executiu del BBVA ha indicat que el banc se senten "satisfets" del resultat de l'ERO que ha afectat 2.935 empleats, en el qual les sortides han arribat a "un nivell de voluntariat molt elevat". Un cop conclòs aquest procediment, la "prioritat" del BBVA serà "tornar a veure creixement, guanyar quota de mercat i desenvolupar el negoci". El directiu ha assegurat que la retallada de plantilla no ha causat "cap impacte reputacional negatiu".

Alhora, ha assegurat que la investigació de l'Audiència Nacional a l'exdirectiu Francisco González pel cas Villarejo tampoc ha afectat la reputació del banc "ni tan sols en els moments més àlgids". Pel que fa a la imputació del director de comunicació, Paul G.Tobin, ha assegurat que no faria "cap comentari" sobre "persones concretes" i ha reiterat el compromís del banc de col·laborar amb les autoritats per "esclarir els fets".

El conseller delegat del BBVA ha considerat que és necessari iniciar el programa de recompra d'accions perquè "ara estan massa barates" i no reflecteixen la "solidesa" del banc, que ha generat 8.000 milions de capital després de la venda del negoci dels Estats Units. El procés de recompra d'accions podria començar al novembre i allargar-se durant un any.

"Volem créixer per sobre del mercat per sobre en els països on operem, som més rendibles que la resta del sector", ha assegurat el conseller delegat, que ha dit que els recursos extres es poden invertir en "més recompres, més dividends extraordinaris, alguna compra o alguna fusió".

Consolidar-se als mercats on operen

Pel que fa a les fusions, el màxim directiu del banc ha assegurat que els interessa consolidar-se en els mercats on operen. Preguntat per un possible moviment amb el Banc Sabadell, ha dit que "només" faran operacions de compra que "tinguin sentit" i no només perquè tinguin recursos disponibles.

El banc veu com a possibilitat que la morositat pugi durant el 2022 de resultes dels crèdits per pal·liar els estralls de la pandèmia avalats per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Aquest fet entra en les previsions de l'entitat, que ha preparat provisions i que creu que no afectarà el seu resultat. De moment, en el que portem de crisi sanitària, el BBVA ha creat 1.500 milions de reserves o de provisions, 900 dels quals a Espanya.

El conseller delegat del banc ha destacat que en els últims sis mesos s'han aconseguit 360.000 nous clients a l'Estat, i gairebé la meitat s'han captat per canals digitals. "Invertirem capital en creixement orgànic, gastarem per captar més clients i créixer. Veiem senyals positius a tots els països", ha dit.

D'altra banda, el BBVA no s'ha mostrat preocupat per l'increment del deute públic, impulsat per la despesa extraordinària de la crisi sanitària. "És el nivell que esperàvem", ha assegurat Genç, que ha demanat al govern espanyol que "posi el focus" en el creixement i continuï amb l'expansió fiscal per impulsar l'economia.

Segons dades del banc, la despesa dels turistes estrangers a l'Estat està evolucionant de manera "bastant raonable". Al juny, els visitants d'altres països van gastar un 70% de la despesa del 2019 i al juliol un 75%, sent l'última setmana d'aquest mes la que va comptar amb una despesa més alta, del 80%. "Tant de bo fos més alta, però podria ser molt pitjor", ha dit Genç.