El sistema patronal català té un nou actor, la Patronal Catalana, dirigida per Pere Barrios. Amb un eslògan molt clar, "empresariat combatiu i sense complexes", el grup fundador de l'entitat, ha presentat el projecte aquest dijous a Barcelona en una roda de premsa, on han assegurat que són la patronal que demanarà allò que les altres entitats no s'han atrevit mai a dir. 

Com a objectiu ideal, la patronal s'ha marcat poder arribar a tenir 90.000 socis, que és el 15% del teixit empresarial català, tot i que ja han avisat que les altres patronals catalanes, Pimec i Foment, no en tenen més de 5.000. 

El seu president, Pere Barrios, ha detallat les principals propostes i característiques de la nova patronal i ha posat molt èmfasi en defensar que volen ser una entitat apolítica i sense cap vincle amb els partits, trencant així amb la col·laboració de l'ANC, que va acompanyar Barrios en la candidatura per presidir Pimec. En aquest sentit, Barrios ha reivindicat que aspiren a representar totes les empreses catalanes, independentment dels seus interessos polítics i sense limitacions sectorials, territorials o de mida. 

Defensar el 94% de les empreses catalanes

El projecte, segons asseguren, neix davant d'un diagnòstic clar, que hi ha el 94% de les empreses catalanes tenen menys de 10 treballadors, però no hi ha cap patronal que les defensi, el mateix passa amb 300.000 autònoms catalans. Alhora, busquen la implicació de l'empresariat català en l'elecció dels òrgans patronals i consideren que tant les administracions com els sindicats "han coartat la capacitat organitzativa i la llibertat de les empreses catalanes. 

Pel que fa a les quotes per formar part de la patronal, asseguren que són simbòliques i que el primer any és gratis. Un cop passat el primer any, cada empresa pagarà una quota de 20 € i pels autònoms serà de 5 €.

Diferents de les patronals actuals

Pel que fa a l'actual estructura del sistema patronal català, amb Pimec i Foment del Treball al capdavant, des de la Patronal Catalana, consideres que no representen la totalitat del teixit productiu català i que s'han convertit en "actors secundaris".

A més, veuen com s'han convertit en "megaestructures burocràtiques" que s'han oblidat de defensar els empresaris, esdevenint "un engranatge més del sistema institucional" i renunciant a la confrontació.

Ser una "veu combativa"

Alhora, també pretenen ser una "veu combativa" dels interessos dels empresaris catalans davant "dels abusos dels sindicats i les administracions", com per exemple l'obligatorietat de presentat el registre horari, els plans d'igualtat o els registres salarials sense cap mena d'ajuda. Pel que fa a les propostes de caràcter general, la Patronal Catalana reclama reduir els costos dels acomiadaments al 50%, però sense cap perjudici pels treballadors afectats i en aquest sentit demanen considerar la proposta de la Motxilla Austríaca i, per tant, la flexibilització del mercat laboral. 

Seguint amb el món laboral, també reclamen avançar cap a la simplificació de les tipologies dels contractes de treball amb una nova reforma laboral, superant així la del PP. A la vegada, reclamen "suprimir les castes laborals i funcionarials "que llasten l'agilitat de les empreses i administracions". 

Propostes sectorials

A part de les propostes més generals, que afecten gran part de l'empresariat català, la Patronal, també ha posat sobre la taula diverses propostes més sectorials, com per exemple incentivar l'R+D+I amb exempcions fiscals, noves quotes de cotització per a autònoms amb l'opció de poder optar a quotes reduïdes o de mitja jornada. O també la contractació gratuïta amb ajudes socials i un acompanyament sènior durant el procés d'empreneduria. 

I ara, en temps de recuperació de la Covid, també han proposat donar llibertat d'horaris a la restauració i hostaleria i una indemnització obligatòria per si es donen situacions excepcionals, com la pandèmia.