La Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Atos y la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han signat el projecte 5GBarcelona, amb l'objectiu de convertir la capital catalana en el 'hub' tecnològic del sud d'Europa. 

Ho han anunciat els representants de les diverses organitzacions aquest dimarts en una roda de premsa. El director de tecnologia i innovació de la Fundació i2CAT, Sergi Figuerola, ha destacat que l’objectiu és esdevenir ”un hub en l’àmbit de la tecnologia 5G” i “atreure i generar talent de manera sostenible”.

Impacte econòmic i objectius

Segons el director del Mobile World Capital Barcelona, Carles Grau, ha explicat que segons estima la Comissió Europea, “la tecnologia 5G generarà, anualment i fins el 2025, 2,3 milions de llocs de treball i una activitat econòmica de més de 130 milions d’euros”. A més, ha assegurat que Barcelona té la capacitat per atraure entre un 10 i un 15% d’aquests recursos.

Figuerola ha explicat també que el projecte aspira a atraure part de les ajudes públiques que es destinaran des de la Unió Europea per tirar endavant el 5G. De moment, “compta amb 500 milions d’euros per invertir en aquesta tecnologia, i ja s’ha activat un terç del pressupost”. Durant aquest any 2018, la Comissió Europea escollirà uns quants projectes que tindràn com a objectiu crear entorns de prova i validació de 5G.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que “ser una ciutat capdavantera en 5G ens permetrà fer un salt enorme en matèria de sostenibilitat, educació, transport i tot tipus de polítiques públiques”. “Estem marcant com serà la ciutat dels propers 10 anys”, ha destacat.

Què implica la revolució del 5G?

Segons la Fundació i2CAT, la tecnologia 5G permetrà un canvi tecnològic i la creació d’entorns intel·ligents i indústries avançades al servei dels ciutadans i dels sectors econòmics emergents. Facilitarà l’accés a l’anomenat Internet de les Coses, obrint pas a la generació de nous serveis disruptius en àmbits com el dels vehicles autònoms i connectats, els serveis basats en drons, la Indústria 4.0 i l’accés a serveis remots de ehealth, tot millorant l’experiència d’usuari i donant suport a serveis crítics. El desplegament de 5G portarà una transformació tecnològica de serveis i infraestructures, reduirà la fractura digital i generarà oportunitats per les noves generacions.

Una part important de les novetats ja es podran veure al Mobile World Congress que es celebrarà aquest febrer a Barcelona, segons ha assegurat Grau.

La situació política, al marge

El secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha dit que l’Administració catalana vol construir “un estat digital en forma de república”. Preguntat per la frase, ha descartat que la situació política catalana pugui perjudicar la iniciativa, assegurant que “els territoris que no tinguin estratègia digital, no podran avançar cap al futur”.