Barcelona és la ciutat més cara de l'Estat per comprar un habitatge, segons el darrer informe elaborat pel Grup Tecnocasa i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Així, en el segon semestre del 2021, la capital catalana ha encapçalat el rànquing amb un preu mitjà de 3.035 euros per m2, seguida de Madrid amb 2.664 euros per m2. D'altra banda, la hipoteca de Barcelona també és la més alta de l'Estat, amb un valor mitjà de 150.109 euros. Pel que fa al lloguer, l'informe indica que el preu a la capital catalana ha baixat un 0,2% respecte del primer semestre de l'any. Segons ha explicat el director d'anàlisi del Grup Tecnocasa, Lázaro Cubero, Barcelona es troba en una "fase de maduresa", ja que registra un "alt volum de vendes i preus més elevats" respecte d'altres localitzacions dins l'estat espanyol, recull l'ACN.

La ciutat més cara per comprar

El 'XXXIV Informe sobre el mercat de l'habitatge' de Tecnocasa i la UPF constata que la ciutat de Barcelona va ser la més cara per comprar el segon semestre del 2021, amb un preu mitjà de 3.035 euros per m2. Per contra, indiquen que en el conjunt d'Espanya el preu mitjà de compra és de 2.327 euros per m2, xifra que després de quatre semestres seguits a la baixa finalment ha pujat "lleugerament". Això significa que el preu del metro quadrat a Barcelona és 703 euros més car que a la resta de l'Estat. En l'informe presentat aquest dimecres, la immobiliària aprecia un "canvi de tendència" en l'àmbit de les compravendes d'habitatges i preveu que els preus "pujaran" aquest any a conseqüència del "dinamisme del mercat", encara que a diferent ritme segons quines ciutats. Pel que fa al perfil d'inversors, Tecnocasa ha detallat que prefereixen comprar pisos en comptes de cases o àtics. Així mateix, els inversos aposten per immobles d'entre 40 i 60 m² i la majoria de dos dormitoris. Sovint són habitatges buits que s'han de reformar i que tenen més de 60 anys d'antiguitat. Tot plegat fa que tingui un preu inferior a la mitjana i els inversors ho paguin al comptat.

Segona mà

En el cas concret dels habitatges usats, l'estudi indica una pujada de les compravendes del 15,5% en 2021 respecte a 2019, fins a 430.593 unitats, en un mercat que qualifica de "molt dinàmic, amb bastant activitat i a nivells rècord". Per capitals de província, a Madrid les transaccions d'habitatges de segona mà s'han elevat un 5,7% en 2021 en comparació amb 2019, si bé els majors increments interanuals en les oficines de Tecnocasa es van registrar a Màlaga (16,19% més) i Sevilla (11,21%), mentre que a Barcelona un 7,7%. L'informe també constata que els inversors s'han tornat a interessar pel mercat immobiliari. En aquesta línia, segons Tecnocasa el volum d'inversions immobiliàries ha tornat als nivells previs a la pandèmia i hi ha hagut un 23% les compravendes de segona mà que han estat realitzades com a inversió, quatre punts percentuals per sobre de les dades de l'any anterior. Barcelona és la quarta ciutat de l'Estat que ha comptat amb un major percentatge d'inversors per darrere de València, Saragossa i Madrid. A Madrid el mercat del lloguer va retrocedir un 4,25%, segons l'estudi, a Barcelona va caure un 0,2% en el període analitzat i va créixer a València (9,52%) i Sevilla (3,48%).