Com repercuteix realment la regulació del preu del lloguer? Aquesta és la pregunta que l'empresa experta en taxacions UVE Valoraciones ha fet en la seva última publicació arran de les propostes fetes per l'Executiu espanyol en el nou projecte de llei d'habitatge, entre altres mesures per abaratir els preus del lloguer. Segons les dades facilitades pel portal Idealista sobre els 107 municipis amb més població, ara com ara llogar habitatges surt més a compte que comprar-los en onze municipis espanyols, dos d'ells catalans. La conclusió de l'informe és que la regulació del preu del lloguer a la pràctica comporta un decreixement en l’oferta, fet que al seu torn dona menys oportunitats a les persones joves per emancipar-se

Llogar o comprar?

Els únics municipis de l'Estat espanyol on llogar el mateix habitatge surt més barat que comprar-lo són: Sant Sebastià, Getxo, Sant Cugat del Vallès, Marbella, Palma, Alcobendas, Majadahonda, Pozuelo de Alarcón, Barcelona, La Corunya i Santiago de Compostel·la. A partir de les dades facilitades per portal immobiliari Idealista, UVE Valoraciones ha pogut constatar que aquests són els únics indrets "en els quals la renda mensual d'un lloguer mitjà és superior a la quota hipotecària unitària mitjana".

 

Barcelona

Barcelona és el municipi dins l'Estat amb el preu unitari del lloguer és més alt, juntament amb Sant Sebastià. En relació amb les quotes hipotecàries, però, no sembla que sigui millor comprar que llogar, perquè també són altes. "Hem trobat, com sembla lògic perquè tots dos depenen del dinamisme de cada mercat, una forta correlació entre lloguers i quotes", assegura l'informe. En les ciutats on els preus són més alts, el percentatge de quota respecte al lloguer sol ser també més alt, fet que, a parer de l'empresa taxadora, fa "més desaconsellable comprar" que llogar. En aquest sentit, Barcelona ocupa el vuitè lloc en els municipis on la quota hipotecària s'aproxima molt o supera el lloguer.  "Un percentatge superior al 85% és un indicador bastant fiable que, probablement, és preferible llogar a comprar", assenyalen. A Barcelona, aquest percentatge és del 87,87%. 

A banda, l'estudi també ha analitzat l'evolució dels preus de lloguer i compra als municipis més poblats de l'Estat. Aquesta és l’evolució dels preus de lloguer i les quotes a Barcelona:

captura preu lloguer

Conclusions 

UVE Valoraciones conclou l'informe amb una valoració sobre l'oferta del lloguer i les futures tendències en els preus. A parer seu, "la forta disminució de l'oferta del lloguer des del juny de 2021" arran de les polítiques impulsades arreu de l'Estat per limitar els preus augura una forta pujada d'aquests, ja que els propietaris es decanten per posar els habitatges en venda en comptes de llogar-los. A la mateixa vegada, l'empresa també alerta de les conseqüències negatives que repercutiran en les persones joves de l'Estat: "la necessitat de tenir estalviats l'equivalent al 31%-32% del preu de compra de l'habitatge per a fer front a la part no finançada per les entitats financeres (el 20%) i els impostos i despeses associades a la compra" fa encara més necessari que l'Estat posi en marxa mesures d'ajuda a l'emancipació dels joves, com ara "avals de l'Estat" en comptes de la regulació dels preus

 

Foto principal: es lloga un pis a Barcelona / ACN