Bankia va registrar un benefici net atribuït de 575 milions d'euros en els nou primers mesos d'aquest any, la qual cosa suposa un descens del 22,6% respecte al mateix període de 2018, a causa del menor resultat en la venda de les carteres de renda fixa (ROF) i al repunt de les provisions, associades a l'acceleració del ritme en la reducció de dubtosos.

En concret, la dotació a provisions i altres resultats van totalitzar una despesa de 384 milions d'euros acumulada fins al setembre (+14,5%), associat al cost de les vendes de carteres de crèdit i al deteriorament d'actius no financers, segons ha informat aquest dilluns l'entitat.

D'aquesta manera, pel costat del negoci purament bancari o 'core' (marge d'interessos més comissions menys despeses), el resultat va assolir els 946 milions d'euros entre gener i setembre, amb un avenç del 0,7% respecte al mateix període de l'any passat gràcies "a la bona evolució de l'activitat comercial i a l'impacte positiu de la contenció de costos, en un context de mercat marcat per noves rebaixes dels tipus d'interès."

Així mateix, el marge d'interessos va sumar 1.520 milions d'euros entre gener i setembre, un 1,4% menys que un any abans. L'entitat ha subratllat que avança en l'estabilització del marge, que en el tercer trimestre de l'any es va situar en 502 milions, amb una alça de l'1,5% sobre igual període de l'any passat.

Quant als ingressos per comissions, es van mantenir estables durant els nou primers mesos de l'any i van assolir els 796 milions d'euros, amb una "bona" evolució interanual dels ingressos en mitjans de pagament (+9,6%) i en actius sota gestió (+3,4%), segons l'entitat.

A més, el marge brut es va situar en els 2.546 milions d'euros (-5,9%), mentre que les despeses d'explotació es van reduir un 2,3% en els primers nou mesos de l'any, fins als 1.370 milions d'euros, fruit de la materialització de les sinergies generades després de la integració amb BMN.

El marge brut de clients va tancar el tercer trimestre de l'any en l'1,63%, per sobre de l'1,51% del mateix període del 2018, i la ràtio d'eficiència de l'entitat es va situar en el 52,3%.

Entre gener i setembre, Bankia va avançar de "manera important" en la reducció dels actius improductius i de la taxa de morositat, mentre manté la cobertura en un nivell "confortable", que se situa en el 53,7%.

Rebaixa la morositat al 5,5%

En els primers nou mesos de l'exercici, els riscos dubtosos bruts es van reduir en 1.300 milions d'euros (-15,4%), la qual cosa va suposar rebaixar la taxa de morositat, que se situa en el 5,5%, des del 7,8% registrat al tancament dels nou primers mesos de 2018. En el trimestre, el descens de la morositat ha estat de 20 punts bàsics.

La reducció de dubtosos va situar el volum de dubtosos i adjudicats en 9.500 milions d'euros bruts, amb un descens de 1.400 milions des de començament d'any (-13%). Amb això, la taxa d'actius improductius bruts va descendir fins al 7,2% dels riscos totals a tancament de setembre i s'apropa a l'objectiu de situar-lo per sota del 6% a final de 2020, com recull el Pla Estratègic de l'entitat.

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha destacat que l'entitat compta amb un "fort dinamisme comercial, el major dels últims anys," mesurat tant per l'augment de la seva base de clients com per l'increment en la comercialització de productes de més valor afegit.

En aquest sentit, Goirigolzarri ha subratllat que el balanç de l'entitat continua reforçant-se a través d'un "important" esforç de reducció d'actius improductius, la qual cosa el situa en una "excel·lent" posició per complir els seus compromisos del Pla Estratègic per al proper any.

"Aquest esforç de millora de qualitat de balanç ha estat compatible amb un nou ascens en la nostra ràtio de capital, que assoleix ja el 13%, situant-se al capdavant dels grans bancs espanyols", ha assegurat el president de Bankia.

Per la seva part, el conseller delegat, José Sevilla, ha indicat que l'empenta comercial ha permès a l'entitat mantenir estable el marge d'interessos, la qual cosa, unit a la reducció de costos, ha donat lloc a un nou creixement del resultat 'core' del banc i a una millora de la ràtio d'eficiència.

Així mateix, el conseller delegat de l'entitat ha posat de relleu que Bankia continua generant capital de forma orgànica. "Ja hem acumulat 1.280 milions d'euros d'excés de capital per repartir als accionistes, en línia amb l'objectiu de 2.500 milions d'euros amb el que estem compromesos per al trienni 2018-2020", ha apuntat.

A tancament de setembre, Bankia va assolir una ràtio de capital CET1 'fully loaded' sota criteris regulatoris (incloent plusvàlues sobiranes latents a valor raonable) del 13%, el que reflecteix un creixement de 61 punts bàsics en nou mesos.

Amb tot això, l'excés de capital generat des de principis de 2018 ascendeix a 1.280 milions d'euros, xifra que està en línia amb l'objectiu de distribució de capital per sobre del 12% CET1 'fully loaded' recollit en el Pla Estratègic 2018-2020. Així, aquests 1.280 milions suposen el 51,2% de l'objectiu de 2.500 milions de generació de capital que recull el pla.

En els últims 12 mesos, la base de clients es va elevar en 165.000 persones, un ritme un 68% superior al que va tenir fa un any, mentre que va avançar un 20% el ritme de creixement de clients amb els ingressos domiciliats, fins a sumar-ne 126.000 més.